Ще се явим на изборите по-вероятно отделно от „Демократична България „(ДБ). Съществува обаче възможност за общо явяване с ДБ на изборите. Изборният кодекс го позволява до 27 август, но от „Продължаваме промяната“ (ПП) обмислят плюсовете и минусите от подобно решение, заяви Андрей Гюров от ПП в студиото на „Нова телевизия“

Това е много важен въпрос и не може решението да бъде взето лекомислено. Все още предстои да вземем решение и за нас е важно то да бъде взето по правилния начин“, подчерта той.

Той заяви, че е важно да се създаде „усещане у гражданите“ за стабилност и спокойствие, че в дългосрочен план има политически субект, който да е мост между ляво и дясно в българската политика. „Дали ще има предизборна или следизборна коалиция – за всички е ясно, че ДБ и ПП ще управляват заедно в един бъдещ момент. Не е важна формулата на това сливане – важна е същността. Че това е коалиция срещу статуквото, срещу корупцията и за промяна“.

ПП работят и ще работят добре с демократите, убеден Никола Минчев

ПП работят и ще работят добре с демократите, убеден Никола Минчев

Регистрираха се за вота самостоятелно

На въпрос на водещия дали не съществува риск ПП да повтори съдбата на „Има такъв народ“ и при едни евентуални нови избори, ако след тези на 2 октомври не бъде формирано правителство, да изпадне назад в политическия живот, Гюров отхвърли такава възможност, макар и да призна, че е възможно да не бъде съставено правителство след изборите.

„Разликите ни с „Има такъв народ“ са съществени и това е видимо за всички. Истината е, че в последния парламент бяхме много близо до това да имаме 121 депутати, така че сега се надяваме на това“, посочи Гюров. И допълни: „На базата на принципи работихме много добре, както с ДБ, така и с БСП,“ каза Гюров.

Той повтори невъзможността за коалиране не само с Бойко Борисов, но и с много хора от ръководството на ГЕРБ, които според него блокирали съдебната реформа и каза, че от партията му не робуват на постове и са склонни на компромис за името на премиера.

Гюров отказа да коментира варианти за премиер, тъй като било твърде рано. „Това е въпрос на дискусии, както и на резултати от изборите. Но относно Асен Василев -да, той би бил един добър вариант за министър-председател“, категоричен е той.

За високата инфлация у нас Гюров обвини геополитическата обстановка и различните начини на изчисляване на инфлацията в различните страни и повтори поозицията за необходимост от диверсификация на източниците на газ, но не изключи доставки на газ на изгодни за нас цени „от всякакви доставчици“.

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

Бившите управляващи очаквали повече от кризисния щаб на кабинета