r-896-504-ograda-pametnik-na-syvetskata-armiia

Областната администрация поиска незабавното премахване на Паметника на съветската армия

Областната администрация поиска незабавното премахване на Паметника на съветската армия, защото е опасен за здравето на гражданите, предаде БГНЕС.

„Експертното становище за състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване“.

Това е посочено в заключението на извършеното изследване на Паметника на Съветската армия.

Падна оградата пред Паметника на Съветската армия

В становището се посочва още, че паметникът не е поддържан през последните 70 години.

„В резултат са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани“, се посочва в документа.

Падна оградата пред Паметника на Съветската армия

За предотвратяването на инцидентите е необходимо поставянето на допълнителна ограждение, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември, след като в неделя оградата, която заобикаля монумента и трябва да предпазва гражданите, беше паднала.

„Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, добавят от Областната администрация.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *