Всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само при наличието на зелен сертификат от страна на посетителите и осигурен на входа от организаторите на събитието контрол затова. Документът означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, антигенен тест за 48 ч. или PCR за 72 ч. Заповедта на Министерство на здравеопазването влиза в сила от 00 ч на 21 октомври. Това заяви служебният министър Стойчо Кацаров след почти цял ден обсъждане на мерките от експертите на ведомството след становища от всички РЗИ и всички заинтересувани страни.

Нараства броят на болните и починалите от коронавирус у нас, което налага въвеждане на нови противоепидемични мерки, уточни той.

Кацаров добави, че дебатът е бил между двата варианта – ограничаване и спиране на дейности или вход със зелен сертификат. Преобладаващото мнение и окончателното решение на експертите е да се заложи на зеления сертификат. Припомняме, в петък главният държавен експерт доц. Ангел Кунчев предложи зелен сертификат и нови мерки.

Над 10 000 теста за коронавирус са направени в COVID зоните у нас

Над 10 000 теста за коронавирус са направени в COVID зоните у нас

3 111 от тях са се оказали положителни

Въвежда се изискване за зелен сертификат за кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м, фитнеси, спортни зали, клубове, басейни, заведенията за хранене, хотели, пазари, тържища, базари, футболни мачове. Ако се провеждат екскурзии и друг вид туризъм – ще се случва със зелен сертификат на всички участващи.

Който не успее да въведе пропускане и контрол на влизане със зелен сертификат – няма да може да работи, категоричен бе Кацаров.

За работодателите в администрации работното време с променливи граници да е между 7.30 и 10 ч., като се разпределя работа от разстояние на най-малко и на място е 50% от персонала.

Преструктурират болници в София, пренасочват и лекари

Преструктурират болници в София, пренасочват и лекари

Е-платформата вече ще се обновява при всеки прием на пациент

Преустановяват се свижданията в болници, социални услуги за деца и възрастни, диализни центрове и други да работят със зелен сертификат, това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове в страната. В обществения транспорт няма да се въвежда зелен сертификат.

Възлагат се проверки на отговорните институции по общини и ведомства, кметовете могат да издават заповеди, като ги публикуват на интернет страницата на общините.

Всички контролиращи също задължително трябва да имат зелен сертификат. Зелен сертификат няма да се изисква за лица под 12 г.