Кабинетът Денков/Габриел настоява за смяна на главния секретар. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в началото на днешното заседание. Министърът на вътрешните работи вече е внесъл доклад с мотиви в президентството, поясни премиерът.

Очакваме решението на президентството, подчерта Денков.

Кабинетът днес разпределя задачите на всички министерства, отговорни за провеждането на изборите, а именно силовото ведомство, МРРБ, МФ, МП, Министерство на електронното управление. Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, осигуряване на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок, поясни Денков. Затова било важно екипът в МВР да работи в синхрон. Затова се иска смяната на главния секретар.

Припомняме, тази сутрин от МВР изрично поясниха процедурата по смяна на главния сектретар – тя минава първо през съгласуване в президентството и едва след това кабинетът предлага по същество това да се случи.

МВР първо обяснява на Радев защо иска смяна на главсека, после предлага това

МВР първо обяснява на Радев защо иска смяна на главсека, после предлага това

Разяснение от вътрешното министерство

Искането да се смени главният секретар на МВР бе обявявено на брифинг от премиера Николай Денков след съвещание в МС с ръководството на МВР и службите по повод последните тежки престъпления в страната, включително покушението срещу Алексей Петров. Искането бе потвърдено и от вътрешния министър, който защити правото си да събере екипа, с който да работи. Няма да позволя на никой да се бърка в кадровата ми работавключително и главният секретар на МВР, отсече Стоянов.

Припомняме, че позицията на главен секретар е съгласувателна с президентството – държавният глава издава или не издава указ след предложение от страна на кабинета. В момента главен секретар е Петър Тодоров, назначен през през август месец 2021 г. по време на служебното правителство на Стефан Янев с вътрешен министър Бойко Рашков.