Съветът по сигурността мисли какво ще стане, ако се прекрати дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас„.

Днес е проведено заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, на който са представени доклади за потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията на Министерство на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и транспорта, както и на ДАНС, ДАР и служба „Военно разузнаване“.

От Министерски съвет посочват, че решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г.

Припомняме, че предложение за предсрочно прекратяване на дерогацията бе направено в края на политически сезон бе направено от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но бе отхвърлено от колегите му в бюджетна комисия. Депутатът от ГЕРБ го внесе отново като предложение, но обсъждането му предстои в пленарна зала след ваканцията на депутатите.

 

Припомняме, че приетия от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, с който се въвежда забрана за внос на руски петрол от 5 декември 2022 г. и от 5 февруари 2023 г. за преработения петрол, предвижда изключение за България поради специфичното географско разположение. Специална дерогация на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период – края на 2024 г. Договарянето й се случи по време на кабинета Петков, а по време на влизането й в сила служебният кабинет на Гълъб Донов влезе в спор с ЕК за обхвата на дерогацията. Наложи се Европейската комисия да уточнява параметрите на дерогацията и това, че страната ни не може да изнася за други европейски страни продукти от преработен петрол, а това важи само Украйна.

Именно по това време и от „Лукойл“ обявиха, че смятат изцяло да прехвърля дейността си изцяло у нас и да отчитат приходите си изцяло в България. На брифинга в Министерски съвет тогава Илшат Шарафутдинов от „Лукойл“ посочи, че това ще стане само ако няма забрана за износ. В противен случай рафинерията ще престане да работи. Не стана ясно дали думите му бяха предупреждение, заплаха или условие.

Междувременно българският парламент гласува и решение за предсрочно прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“, която също е на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Там в момента тече процедурата по прехвърляне на оперативния контрол на държавата.