Техника, изпратена от областния управител на София, се позиционира около Паметника на съветската армия .

С това започва демонтажът на монумента, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина.

Няколко месеца монументът бе обграден, за да се спре достъпът на гражданите, като при поставянето на огражденията привърженици на Левицата, начело с Мая Манолова, Възраждане, БСП и русофили се опитаха физически да спрат работниците и техниката, но в крайна сметка вдигнаха палатковия си лагер.

Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава – от влага и леда през земата.

Областният управител на София Вяра Тодева обясни, че демонтажът ще започне от фигурите, които се намират най-високо. Самите фигури първо ще бъдат складирани, а после ще бъде обявена обществена поръчка за тяхната реставрация.

След нейното осъществяване ще се вземе решение къде да бъдат поставени самите фигури, едно от обмисляните места е Музеят на социалистическото изкуство.

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

Това е установила областната управа в столицата

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване.

Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител.

Столична община обяви конкурс за пространството около монумента.

Трайчо Трайков: Докато МОЧА е там, конфронтация ще има

Трайчо Трайков: Докато МОЧА е там, конфронтация ще има

Паметникът е като болен зъб, разяждащ обществото

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.

Всеки път обаче имаше реакция от страна на руското посолство у нас, което се позовава на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г. и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г., съответно членове 14 и 10.

Руското посолство настоява на буквата и духа на споразуменията за паметниците

Руското посолство настоява на буквата и духа на споразуменията за паметниците

Напомнят две споразумения от 1992 и 1993 г.

И друг паметник в София – този в градинката на НДК с наименованието 1300 години България – години наред пораждаше напрежение, и бе демонтиран през 2017 г. News.bg от деликатност няма за спомене прякора, с който беше известен сред столичани. Този паметник повече от десетилетие също бе ограден със строителна ограда и достъпът до него бе спрян, тъй като от него падаха плочи и беше опасен за гражданите.

След като стана ясно тази сутрин, че започва демонтажът, пред паметника дойдоха негови защитници. Мая Манолова се завъртя около монумента, но бързо си тръгна. Има привърженици и депутати от БСП и „Възраждане“. Сред събралите се са Георги Свиленски, Иван Ченчев и Деян Николов. Около 50 души и много полиция, които осигуряват реда.

Повече обаче са хората, които отиват на работа или просто разхождат кучетата си.