Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев иска с писмо до Министерство на здравеопазването да се разпореди на РЗИ да върне изискването за носене на маски в болниците в големите градове – София, Бургас и Варна.

Това съобщи той на пресконференция във ведомството. Иначе Кунчев каза, че се очаква в началото на август да се достигнат максимални стойности на заразени с коронавирус. „Нека сме реалисти, при въздушно-капкова инфекция, особено при последния вариант на „омикрон“ каквито и мерки да се вземат, не могат да спрат разпространението“, поясни той.

Инспекторът препоръча всеки, който счита за нужно, да носи маска, особено в затворено пространство. Дистанцията и дезинфекцията остават препоръчителни. По отношение на ваксините – в страната има наличност от всички видове, казаха от МЗ. Несъществено количество са унищожените ваксини.

От ведомството признаха, че за малко в страната е бил увеличен интересът към ваксиниране, при хората над 65 г., за които правителството отпусна пари срещу ваксина.