New Imageewfer2wtr423w

Втори национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“

В него участваха над 120 танцьори от 6 клуба, групи и формации от Североизточна България

На площад „Възраждане“ в Кубрат се проведе второто издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора, под наслов „Танцувай с Пагане“. Организатори на проявата бяха община Кубрат, НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1891“ и танцова формация „Пагане“ в Кубрат. Във фестивала се включиха група за народни танци „Гайтани“ от с. Бабово, Русенско, танцова група „Росица“ от с. Брестовене, Заветско, танцова формация „Шарено хоро“ от гр. Ветово, танцов клуб „Абритус“ от Разград, клуб за народни танци „Хармония“ от с. Цар Самуил, Тутраканско и домакините. Гости бяха кметът на община Кубрат Бюрхан Исмаилов, заместник-кметът Нина Цонева и главният експерт в отдел „Култура“ Стоян Черников.
Фестивалът бе открит от секретаря на местното читалище Гинка Денчева. Първо се изявиха две малки народни певици от Кубрат. След това всеки състав изпълни по няколко хора от своя репертоар. Естествено домакините от танцова формация „Пагане“ откриха и закриха програмата. Тя е създадена през 2007 г. от главния художествен ръководител на читалището в Кубрат Здравко Вутов. По-късно неин ръководител става хореографът към читалището Гинка Панчева. В нея са участвали над 150 жени и малко мъже от 10 до 60-годишна възраст. В техния репертоар има над 80 народни хора от всички райони на България.
New Imagert43t43t43Всички състави получиха дипломи за участие и подаръци и сувенири от община Кубрат, връчени от Нина Цонева и Стоян Черников. Хубавият празник завърши с общо многолюдно хоро на площада.

Светломир КИРОВ

Print Friendly

Автор: Светломир Киров-специален кореспондент на "Несебър нюз"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *