БСП са получили покана от страна на лидерите на ПП/ДБ Кирил Петков и Христо Иванов за предварителни разговори по темата за промени в Конституцията, но са взели решение да не се отзоват. Освен това Петков не е бил предоставил конкретика относно това какво точно се цели като промени във върховния закон.

„Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа, както знаете, те имат 160, но за бързата процедура са необходими 180. Събрахме нашите колективни органи и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори. Когато в комисията по Конституцията бъдат внесени конкретни текстове, ще се произнесем по всеки един от тях и ще правим наши допълнителни предложения“, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

ДБ дадоха заден за пълното премахване на фигурата на главния прокурор

ДБ дадоха заден за пълното премахване на фигурата на главния прокурор

По-скоро да се намалят правомощията му

Соцлидерката подчерта – Конституцията следва да се променя изключително внимателно, а от БСП имали съмнения дали това може да направи текущият състав на Народното събрание. „Бързането крие риск. Това НС е прекалено раздробено, дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема, важни решения се взимат с плаващи мнозинства, всеки хвърля идеи за промени в Конституцията, които в много случаи дори се изключват една друга.“

Попитани от Нинова обаче, от ПП/ДБ не били особено конкретни относно това, което искат да променят в Конституцията. „Питахме ги. Засега имаме официален проект на ДПС. Колегите от ПП/ДБ имат други идеи, засега не са ги официализирали като документ. Има доста разнопосочни мнения, не сме обсъждали като детайли какво точно и конкретно искат. Но си сменят често мненията – например от това дали да я няма фигурата главен прокурор до това да я има, но с ограничени правомощия…“, разказа как е протекъл разговорът Нинова.

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Търсят успокоителни за Комисията по конституционни въпроси

Избраха Пеевски за член на конституционната комисия