768x432.jpgr2323r23r

БСП: Борисов е говорител на турския рекет срещу ЕС

Левицата иска да бъде свикан КСНС, а премиерът да бъде привикан в парламента

Турция рекетира Европейския съюз и премиерът Бойко Борисов в „говорител на този рекет“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинов в понеделник.

„Кое наложи така рязко и еднолично без мандат нито от парламента, нито с решение на Министерския съвет – да се смени позицията на България. През март 2016 г. той (бел. ред. – премиерът) заяви – че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия? Турция не изпълнява споразумението и премиерът се явява куриер и говорител на Ердоган“, заяви Нинова в коментар на премиерската визита в Истанбул.

В края на миналата седмица Борисов се срещна с президента и премиера на Турция – Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм и подкрепи основното искане на Анкара в преговорите с ЕС – свалянето на визите за турски граждани срещу изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци. Анкара обаче от своя страна не е изпълнила няколко от изискванията на Брюксел, като основното е да промени антитерористичния си закон.

Корнелия Нинова поиска Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента, а президентът Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ по темата за споразумението между Турция и ЕС, ролята на България и защитата на националния интерес.

По думите й КСНС трябва да изработи отговорна национална позиция.

„Обвиняваме Борисов в неадекватно поведение. Отпадане на визите за Турция би трябвало да се случи, когато са изпълнени всички критерии“, каза Нинова.

Евродепутатът от левицата Илияна Йотова коментира от своя страна, че е очаквала много повече от посещенията на премиера в Истанбул и Берлин, където той се срещна с канцлера Ангела Меркел.

Тя припомни, че само след месец и половина България ще трябва да каже категорично и ясно в Европейския съвет дали страната подкрепя отпадането на визите за турски граждани.

Освен това се очаква и позицията на България дали Турция е сигурна държава.

„Ако България гласува „против“ Турция да бъде сигурна държава по критериите от Копенхаген и Съвета на Европа, това означава, че нито един нелегален мигрант в страната, не може да бъде върнат обратно на турска територия. Ако признаем, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от много сигурна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави“, обясни Йотова.

Тя уточни, че от партията не са разбрали как Бойко Борисов е аргументирал българската позиция.

„Какво промени позицията на българския министър-председател, който само дни преди посещението в Истанбул каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за влизане в Шенген? След берлинската среща се оказа, че Шенген вече не ни е толкова изгоден“, попита още тя.

Според нея в Берлин премиерът отново е срещнал съпротивата на всички, които не желаят България да е част от шенгенската система.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *