САЩ ще предоставят една рота „Страйкър“ за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многонационален елемент в рамките на НАТО. Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим нейният командир да е българин.

Това съобщи премиерът Кирил Петков на общ брифинг с военния министър на САЩ Лойд Остин, който е на визита в София. „Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзна подкрепа към България„, заяви българският премиер.

„Говорихме какво може да направим, за да укрепим източния фланг на НАТО. Говорихме за нашето сътрудничество“, обобщи разговора си с премиера ни Остин. Изрази и благодарност, че България полага реални и видими усилия, за да се справи с бежанския поток от намиращата се във военен конфликт Украйна.

Правителството ни обаче остава категорично в това, че няма да праща въоръжение на Украйна.

„Говорихме за хуманитарна помощ, за мост на Дунава, за газова линия, за жп инфраструктура, защото тази инфраструктура е също толкова важна. Не сме говорили за военна подкрепа за Украйна по никакъв начин, искам да кажа, че тези фалшиви новини не са истина. Работим по засилването на инфраструктурата“, каза на свой ред министър-председателят Кирил Петков.

Руската агресия сплоти целия свободен свят„, коментира още Лойд Остин.

Лойд отказа коментар по текущото състояние на военните действия в Украйна. „Няма как да коментирам планирането на военните действия на руската армия“, каза американският военен министър. Той приветства и ангажимента на България за усилване на източния фланг на НАТО. „САЩ работи изключително интензивно с България и Европейския съюз, продължаваме да работим за нашата колективна сигурност“, увери той.

Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО, угрижен Димо Гяуров

Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО, угрижен Димо Гяуров

Предоставянето на ракетите С-300 е пропагандна фалшива новина