„Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни“. Това заяви пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Тя отбеляза, че сме влезли в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа, и въпреки това сме продължили да строим.

„Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ“, посочи Виткова.

По нейни думи проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как е организирано медицинското обслужване.

На практика ние заменихме медицината с пари, обобщи Виткова.

БЛС договори повече пари за извънболничната помощ

БЛС договори повече пари за извънболничната помощ

Около 25% е увеличението и за болничната помощ

Тя заяви, че увеличението на цените на някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги.

След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно, посочи експертът.

„Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана„, разкритикува още тя.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

Според нея, докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има.

В системата контролът е нулев, категорична бе Виткова.

Управляващите с амбиция да променят модела на финансиране в здравеопазването

Управляващите с амбиция да променят модела на финансиране в здравеопазването

От клинични пътеки към диагностично-свързани групи