Photo.George 2006

ПРОФЕСОРИ И ПРАСЕТА

 

Или синдром на политическия слалом

Д-р Георги Чалдъков*

 

Ако не са бурните обсъждания, протести и контра протести за втори лифт в Банско, подзаглавието на тази science-in-fiction (разказана наука) щеше да е „Синдром на недостатъчност на българската система за политическо позициониране“.

През 2014 г.Нобеловата награда за медицина получихамладото норвежко семейство Едвард и Мей-Брит Мозер и американецът Джон О’Кийф, работещ в Англия -„за тяхното откритие на клетки, образуващи позиционираща система в мозъка“.**Това се група от нервниклетки,свързани помежду си като решетки, локализирани в двете „морски кончета“(hippocampi) на мозъка. Наречени са решетъчни неврони (grid neurons)и неврони за мястото(place neurons). Теса очите на морските кончета, формиращи„познавателни карти“в мозъка,с които сеориентираме в пространството и имаме памет за него. Накратко, тези неврони са нашите навигатори, мозъчната ни „глобална системаза позициониране” (GPS – Global Positioning System). За политическия речник я наричам PPS – PoliticalPositioning System (система за политическо позициониране).

През последните 28години и особено напоследък стават очевидни симптомите на увреждане на PPS на някоибългарски политици и интелектуалци. Например, (i) клонингите на БСП„АБВ“ на Георги Първанов, „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Нормална държава“ на Георги Кадиев;(ii) Национална инициатива „България в Шенген. Времее!” на СДС (Сергей Д. Станишев);(iii) 113 интелектуалци и политици поискахада има институция „Българска корона”, за да се „реабилитира от българската общественост” Симеон Б. Сакскобургготски;(iv) манифест „За републиката”, замислен от Евгений Дайнов;(v) референдум, организиран от Слави Трифонов и сценаристи; (vi) „Спасение на България”на писателката Божана Апостолова; (vii) Движение за реална демокрация “Идея за България” на Дора Апостолова;(viii) Движение „България на гражданите“ на една еврочиновничка, завърнала се закратко в България; (ix) „Да, България“ на един бивш министър; (x) „Нова република“ на един ПМО (политически модифициранорганизъм), създаден от Лаборанта, преди наричан Командира.Никой от тях не достигна финала на гигантския слалом, проведен през пролетта на 2017 г.

Тези дни се появиха нови-стари слаломисти на политическото трасе, водени от един историк, преминал през вратите на БСП, ГЕРБ, Боянски клуб, Движение „Хан Кубрат“. Те искат референдум за президентска република – тя била панацея за България, която може да се постигнеот избрано от президента правителство на професори и други експерти.***

Така стигам до моите „Професори и прасета“:

Собствениците отглeждат прасета и продават месото им в кварталната месарница. Качeството на свинското е много добро и продавачите са много любезни – затова ги наричам Професори. Около Коледните празници пак бях клиент на кварталната месарница. Клиенти и продавачи си разменяхме Весела Коледа и Хубава Нова Година. Моето пожелание за 2018-та беше: Да са живи и здрави ПРОФЕСОРИТЕ И ПРАСЕТАТА!

__________________________________________________________________

* Професор по клетъчна биология в медицински университети в Сърбия, Италия и Япония. Член на Международната академия на сърдечносъдови науки.

**Moser EI, Kropff E, Moser MB. Place cells, grid cells, and the brain’s spatial representation system.Annual Review of Neuroscience 2008;31:69-89. DOI: 10.1146/annurev.neuro.31.061307.090723).

***Учудвам се, че по тази историческаписта се пуснаи най-големият български драматург Христо Бойчев –неговият „Полковникът птица“е поставен във всички български театри и на сцените на най-големите театри в повече от 50 страни в света.(Учудвам се, защото не е важно какво правиш, а с кой го правиш.)

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *