768x432ggergergerg

Трансгенерационна неономенклатура или поколение N

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Въведение

Генеалогия – наука, изучаваща трансгенерационните (от поколение на  поколение) отношения на хората и произхода на индивида.

Трансгенерационни травми – има научни изследвания на деца, чиито родители са били подложени на ужасите във фашистките концентрационни лагери. Не знам за подобни изследвания на деца, чиито родители и роднини са изпитали ужасите в комунистическите концентрационни лагери, присъдите от „Народния съд“ и други унижения от репресиите и несвободата.

Номенклатурокрация – власт на поименно избрани индивиди, наричани „номенклатурчици“ (латински nomen – име и calare – ограничавам). Нещо като ликокрация (гръцки, lykos – вълк, kratos – власт) – власт на алфа вълците. Йерархията на глутницата е моделът, по който са изградени и комунистическата, и „демократичната“ номенклатурна политика в България.

Поколение X (родените 1965–1980 г.), Поколение Y (родените 1981–1996 г.), Поколение Z  (родените 1997– 2012 г. – първото поколение, при което притежаването на смартфони е широкоразпространено, “родени с дигитални знания”, дори и да нямат такова образование), Поколение N (родените за номенклатурчици – и преди, и сега).

          „Родителите са длъжни да възпитават своите деца в законност“ (Лоран-Франк Лиенар, френски адвокат) и в почтеност, не в алчност.

Обидно и безнравствено е, например, да си кандидат за генерален секретар на ООН, когато бащата ти е един от убийците на културния елит на българската нация след 9 септември 1944 г., бил е член на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа (БКП) и главен редактор на вестник “Работническо дело”. Други бяха или са депутати, министри, евродепутати, политолози, социолози, атлантици…и на върха на номенклатурната пирамида: СДС (Сергей Дмитриевич Станишев) – министър-председател и Георги Първанов – два мандата президент на Република България.

Обидно и безнравствено е, защото всички те са сукали от червеното мляко, а партията им не е поискала прошка (гръцки, metanoia – буквално, „промяна на мисленето”) за причинените от нея убийства, репресии и тормоз на невинни българи. Фактът, че една от тях беше два мандата генерален директор на ЮНЕСКО, а друг 11 години – председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), показва, че не само българските, но и международните „червени млекарници“ още са отворени (вижте „Неономенклатура или червените млекарници още са отворени“ в Eurochicago.com, 19.IX.2022 и в „Труд News“, 22.IX.2022). Ако не беше 10 ноември 1989 г., такива щяха да бъдат номенклатурни кадри на БКП, ДКМС или ДС. Така достигаме до „Номенклатурчици от всички страни, съединявайте се!“ – девиз на Номенклатурния интернационал.

Така се създаде трансгенерационната (дядо-чичо- татко-аз) неономенклатурата, действаща в политическия, обществен и икономически живот в нашата Родина.

Интересно, моралното поведение може да се предава не само чрез гените и мемите (образованието и възпитанието), а се наследява и по един допълнителен (епигенетичен) начин  (Ramos AM, Griffin AM, Neiderhiser JM, et al. Did I inherit my moral compass? Examining socialization and evocative mechanisms for virtuous character development. Behavior Genetics 2019; 49:175–186. DOI:10.1007/s10519-018-09945-4). „Повечето хора приемат, че възпитанието формира развитието на добродетелите при децата изцяло чрез влиянието на средата“ – коментира Jenae Neiderhiser, една от авторите на статията. „Но нашите резултати показват, че има и наследствени влияния. Това означава, че децата наследяват склонността как да се държат и че това не трябва да се пренебрегва“.

Казано на народно, „Крушата не пада по-далече от дървото“. На английски, „Орлите не отглеждат бели гълъби“ (Eagles do not breed doves). Научно, гените не падат по-далеч от хромозомата (ДНК). Тоест,  съчетанието на геном, епигеном и мемом прави Човека. Обаче, в българската политическа генетика и епигенетика има малко примери, когато наследниците осъзнават травмите, нанесени на много хора от техните родители  – художникът Генко Генков, певицата Леа Иванова и поетът Владимир Левчев.

Мимикрията на БКП-БСП-ДС води до неономенклатурокрация, имитираща демокрация. Ако имаше лустрация, щеше да има кастрация на бившите номенклатурчици – и сега те и наследниците им нямаше да са политици, политолози, социолози и IT предприемачи. Това означава, че тератогенните фактори продължават да действат в българската политика (гръцки, teratos – уродство, причинено по време на „eмбрионалното и постнатално развитие на политическия организъм“). Тревожно, твърде тревожно е, че сме стигнали „точката, от която няма връщане“ (point of no return) – няма повече гориво в политическите (и народните) самолети.

Освен това, вярвам, че е човеколюбиво „Вместо война на мечовете, да се прилага война на думите. Това е едно от най-великите изобретения на древните гърци.“ – писа Карл Попър (1902-1994) в  своите размисли за „Атинското чудо“. Затова не чупете „златния мост на диалога“ (урок на древните китайски пълководци), а „в случай на война, счупете стъклото“ и не въоръжавайте воюващите!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *