Още по темата

  • Защо успехът на Григор е феноменален и какво следва
    Преди 6 дни

Клето момче, което играе добре игра с топка и печели.

Такова определение даде писателят Калин Терзийски на българския тенесист Григор Димитров в ефира на NOVA.

Гришо – идол, това е нисък интелект. „Фейсбук“ избухна

Никол Шерцингер с голям жест към Гришо след победата му

Терзийски беше един от негативно изказалите се за Димитров след успеха му на финалния турнир на ATP за годината, който е връх в кариерата на тенесиста.

Конкретно Терзийски се възмути от огромните хонорари на тенесиста, които сравни със своите собствени като писател.

„Господстващите кръгове се опитват да елементаризират и деградират масите от хора, за да им станат удобни. Масите от хора са длъжни не да се псуват и да мразят писателите си и да възвеличават едно клето момче, което просто играе добре тенис, игра с топка, и печели. Играе добре, но е просто спорт. Лувъра ли е по-важен за цивилизацията или стадион „Маракана””, попита Терзийски.

Той допълни, че никой не помни „боксьорите и борците”, които са се състезавали по времето на Леонардо Да Винчи.

„Един опит да се провокира дискусия се приема като противопоставяне. Не, обичам това момче. Не мога да го приемам насериозно, защото не смятам спорта за нещо сериозно”, заяви писателят, според който разликата между неговите хонорари и тези на Димитров показва, че „народът трябва да бъде стъпкан, културата му унищожена и да бъде пратен в тъмното и ниското”.

Писателите – национална мисия

„Американските писатели като Хемингуей, Фокнър, Фицджералд са такива гиганти, защото американският народ се е прекланял пред тях и е бил способен да издигне тези фигури, така че пред тях да се прекланя целия свят. Българският народ прави ли нещо, за да се издигнат на световно ниво неговите писатели”, попита Терзийски.

По думите му няма как да се твърди, че българските творци не са добри.

„Да кажем 10 000 човека в България знаят всяка моя книга и я чакат да излезе. По-голямата част знаят, че съм пиел, а не какво съм написал и какви са посланията. Това е трагично”, изтъкна писателят.

Той сравни отношението към литературата му с туземското поведение на „папуаси в Папуа Нова Гвинея”, които биха използвали картина на Леонардо Да Винчи, „за да увият в нея някой мисионер и да го изпечат”.

Истината за избора на новата „Мис България”

Мис България: Не съм грозна. Голяма простотия. Завиждат

Мис България 2017 – хубаво момиче

„Защо обвиняват нея, че не е красива по техния вкус? Нея са я избрали. Българинът знае, че нещата се правят не по правилата и чрез подли връзкарски механизми. Тя е виновна, защото се е натикала там по втория начин. Ако не е”, коментира Терзийски изборът на новата Мис България Тамара Георгиева, чийто външен вид много хора не одобряват.

Според писателя може да се каже, че има сходство  между негативните реакции срещу нея и тези срещу изказването му за Димитров.

 

„Хората, които имат за национален герой играч на тенис, най-джентълменския спорт, как могат да бъдат толкова далеч от джентълменството”, чуди се писателят.

„Мис България е хубаво момиче. Има особена физиономия и й прави чест, че не е пипнала нищо по нея”, смята Терзийски, според който в ценностната система у нас известния пластичен хирург „Д-р Енчев е национална гордост”.

Личният живот – чудесен, не пие

„В личния живот е чудесно. Усетих възрастта си, благодарение на сериозните сътресения – здравни, душевни”, заяви 47-годишният писател за себе си.

„По едно време имах чувството, че съм на 30. Тази неумереност ме доведе до тези сътресения. Те са минало и аз се укротих. Не пия от много време”, разкри Терзийски.

„Опиянението от трезвостта е много по-голямо от всяко (друго) и много малко хора живеят в това прекрасно опиянение”, смята той.

Може би най-известната му книга, „Алкохол”, разказва за собствената му борба с пиенето. Романът е носител на Европейска награда за литература.