България се намира на 109-о място в новата класация на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.

Пред нас са класирани страни като Габон, Боливия, Кувейт, Украйна, Косово, Молдова, Непал, Тунис, Танзания и др.

Индексът за свобода на медиите по света на неправителствената организация класира общо 180 държави.

През миналата година България беше класирана на 113-о място.

България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз. Според оценката на „Репортери без граници“ това се дължи на среда, доминирана от корупция и тайни сделки между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, който е представен като бивш шеф на основната българска специална служба (ДАНС) и собственик на „Нова българска медийна група“. Уточнява се, че Пеевски притежава шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатни медии.

Отбелязва се също, че разпределението на средства от европейските фондове от страна на българското правителство за определени медии се извършва с пълна липса на прозрачност, което прави медиите некритични към правителството.

Методологията на „Репортери без граници“ включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии.

Норвегия е начело по свобода на медиите в света, но въпреки това има какво да се желае и там по отношение на свободата. Следват я другите скандинавски страни – Швеция, Финландия и Дания. Холандия е на пето място. Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия, Исландия допълват първата десетка. САЩ са на 43-о място, Русия – на 148 място.

В дъното на класацията е Северна Корея.

Свободата на медиите никога не е била толкова застрашена, като за последните пет години се отчита влошаване с 14%.