Kalfin_BNT_27_11_2018

Ивайло Калфин: България може да се окаже под натиск

Ивайло Калфин: България може да се окаже под натиск за разполагане на ракети и ядрено оръжие на нейна територия, ако САЩ се оттегли от договора за ограничаване на ракетите със среден обсег

 

Надявам се Конгреса на САЩ да блокира предложението на президента Тръмп за оттеглянето на страната от договора за ограничаване на ракетите със среден обсег на действие. Ако това не се случи, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и огромно напрежение в Европа.

Това заяви в ефира на БНТ членът на НС на АБВ Ивайло Калфин. „Решението на американския президент да се оттегли от договора за ограничаване на ракетите със среден обсег на действие,  създава изключително голяма опасност за целия наш регион, за цяла Европа. То означава надпревара във въоръжаването.

Означава по всички наши европейски територии, включително и у нас, да има натиск да се слагат ракети, ядрено оръжие и да се върнем обратно в „Студента война“, когато двете страни в конфликта се възпираха чрез натрупването на ядрен арсенал. Ако такова решение бъде прието, ще има и директни последици за България. Върху нас ще има натиск да приемем ракети, включително и ядрено оръжие.

Нещо, което никога не се е случвало в България. Ние не сме имали ядрено оръжие, а собствените ни ракети ни накараха да ги нарежем преди години. За нас няма никакъв интерес от натрупването на такова напрежение“, посочи той.

В страни от темата Калфин коментира и поредния сблъсък между Русия и Украйна. „След анексирането на Крим Русия построи мост, с който да има директна връзка с Кримския полуостров и състави правила, как да се преминава през Керченския проток.

Тези правила не изискат разрешение за преминаване от Черно в Азовско море и обратното, но изискват една поредица от предупреждения, предварителни анонси и др., за да се знае кой, как и по какъв начин преминава. Украинските кораби не направиха това нещо и се получи съответната руска реакция.

И едните, и другите казват, че са прави. Украйна, защото разглежда Крим като нейна територия. Русия също разглежда Крим като нейна територия и казва, че е права“, заяви Калфин. По думите му и двете страни в конфликта имат интерес Керченският проток да бъде отворен заради големите пристанища, които има в региона, а конфликтът от последните дни е част от по-голямата тема, свързана с уреждането на  Кримския въпрос, което очевидно не предстои в близко бъдеще и заради това се натрупват подобен вид напрежения.

Той бе категоричен, че това напрежение трябва да бъде преодоляно по дипломатически път. „Международната общност трябва да търси решение, трябва да бъде активна. Това трябва да е меко решение и то да бъде свързано с посредничество.  Всяко непремерено  действие може да задълбочи конфликта.

От друга страна, ако няма никакви действия, също може да нарасне напрежението. За това пак казвам, международната реакция трябва да е много внимателна в този случай. Мисля, че правилно решение беше това, което предложиха Германия и Франция – да посредничат. Това няма да реши окончателно проблема в региона, но може да спомогне за урегулирането по някакъв начин на преминаването през Керченския проток.

Всичко на този свят може да се договори, ако има добро желание. Въпросът е дали ще имат желание Украйна и Русия в момента да уредят не Кримския въпрос, а преминаването през Керченския проток. Това би било вече някакъв пробив и тук би могло да съдейства Европейският съюз“, заяви той. Според него нови санкции срещу Русия от страна на САЩ или други държави няма да имат никакъв положителен ефект, а напротив, ще засилят напрежението. „Санкциите не са подходящ инструмент. Те са действително патология в международните отношения и не са решили нито един проблем до сега“.

Русия пусна видео с признания на пленени украински моряци:

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *