4. Maiden's Tower(10)

Турция се превръща в гореща точка за културен туризъм сред заможните европейски туристи

 

 

Общо 56.7 милиона туристи са посетили Турция през 2023 г., а приходите от туризъм възлизат на 54.3 милиарда долара

 

 

Със своите добре управлявани хотели, качествено обслужване и гостоприемство, Турция е една от най-популярните дестинации за семейни почивки. Благодарение на скорошни инвестиции и ефективни нови стратегии, днес държавата бързо се налага и като предпочитана културна дестинация за заможни пътешественици.

 

За това развитие ключова роля играят частният сектор със своя успешен и новаторски подход и Министерството на културата и туризма на Турция със своите важни ръководни решения. Министерството, ръководено от опитния специалист в областта на туризма Мехмет Нури Ерсой, разработи интересни продукти, изискващи кратък престой, като международни събития, спортни състезания и фестивали. Тези усилия допринесоха значително за ръст в посещенията на заможни хора в страната.

 

3. Nevşehir_ Cappadocia_Hot_Air_Baloon(2)Освен това министерството създаде различни стимули, за да мотивира туристите по-често да излизат от удобните си хотелски стаи в Турция и да се впускат в екскурзии. Например, с цел увеличаване на туристическите атракции, беше повишен броят на археологическите разкопки, достъпни по всяко време на годината, а благодарение на вдъхновяващия проект „Наследство за бъдещето“, бяха включени още повече райони за разкопки, като този на Бергама, и така броят им се вдигна до 172.

Очакванията са, че повишеният брой разкопки и реставрации също ще е от полза за областта и околните градове, тъй като те носят нови приходи от туризъм. В допълнение министерството създаде и иновативни концепции като „нощни музеи“, които позволяват на туристите да посещават монументални структури и древни градове извън обичайните часове за това. Тази инициатива доведе до рекорден брой посетители на музеите на открито като музея на Афродизиас.

 

С цел да превърне Турция в топ дестинация за заможни туристи, Мехмет Нури Ерсой, министърът на културата и туризма, има идея да направи туристическия сезон целогодишен и да привлече туристи във всичките 81 провинции. Той обобщава целите си така: „Мраморноморските и средиземноморските региони на Турция генерират около 80% от приходите от туризъм на страната. Егейският регион представлява около 10%, докато останалите 10% се споделят между Черноморския регион и други части на Анадола. Една от основните ни цели е да увеличим броя на туристите и приходите, като същевременно разширим туризма в други региони с различни услуги. В това отношение една от най-важните теми за нас е крайбрежието на Егейско море: въпреки неговия потенциал, културни ценности, брегови линии и природни ресурси, този район не е на нивото, на което трябва да бъде по отношение на туризма. Ето защо ние ще продължим да полагаме усилия да поставим крайбрежието на Егейско море по-високо в дневния ред на пътуванията на международните туристи.“

 

Знаейки, че заможните туристи с екологично съзнание приоритизират устойчивото развитие на дестинациите, министърът Ерсой полага големи усилия и настоява за сертификати за устойчивост на туристическите съоръжения. Постигнат е значителен напредък по този въпрос, съдейки по това, че над 16 000 от приблизително 21 000 хотела в Турция вече успешно са се сертифицирали.

 

Държавната агенцията за насърчаване и развитие на туризма в Турция активно рекламира Турция в над 200 страни, за да привлича повече туристи и отбелязва, че страната е подходяща дестинация не само за почивки с „море, пясък и слънце“, но сега предлага и над 60 други туристически услуги, като например приключения в природата, круизен туризъм и Синия круиз, колоездене и други спортове, археологически и културни обиколки, религиозни маршрути, както и гастрономични преживявания. Включването на Истанбул, Измир и Бодрум в престижния справочник на Мишлен, един от най-уважаваните гастрономически справочници в света, е достатъчно доказателство за успеха на действията в тази насока. Друго доказателство за непрекъснатите постижения на Турция в това отношение е нарастването на броя на обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, като например Анкара и древният град Гордион.

 

Водена от целта да стане третата по важност туристическа държава в света в близко бъдеще, с 56.7 милиона посетители и 54.3 милиарда долара приходи от туризъм за 2023 година, Турция също е амбицирана да бъде и занапред една от най-предпочитаните дестинации за заможни туристи.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *