Plamena_BTV_15_06_2018

Пламена Заячка: Името Република Северна Македония е неприемливо

Пламена Заячка: Името Република Северна Македония е неприемливо.  Правителството ни изпусна шанса да бъде активна страна във вземането на решение

 

„Правителството изпусна шанса да бъде активна страна във вземането на решение за новото име на Р Македония. Можехме да бъдем диалогични, да бъдем на масата за преговорите, да водим процеса. Тази позиция защити в предаването „Лице в лице“ лидерът на АБВ-Младежи за София Пламена Заячка. Тя бе категорична, че изборът на новото название на западната ни съседка „Република Северна Македония“ е неприемливо, тъй като създава предпоставки за териториални претенции към страната ни. „Както и предишната заявка за име „Илинденска Македония“ беше посегателство към нашата история, така и сегашното предложение дава заявки за териториални претенции. Част от югозападна България и по-точно Област Благоевград на практика влиза в така нареченото географско понятие „Пиринска Македония“, а Северна Македония включва от една страна Вардарска, а от друга и Пиринска Македония“.

„Принципна позиция на АБВ е, че правителството ни не може и не бива да не участва в дебатите по този казус. Не можем като държава да се дистанцираме от такъв въпрос, който засяга пряко интересите на България. Например през 2012 година премиерът Бойко Борисов казва, че името „Северна Македония“ е неприемливо, защото дава основания например да ни поискат Благоевград. Външно министерство е на същата позиция с аргумента, че част от югозападна България попада в това понятие. Затова и от АБВ не разбираме защо сега няма никаква позиция от страна на ръководството на държавата ни.  Нито по едното предложение за преименуването, нито по другото“, заяви тя.

Заячка коментира и настояването на МВнР и президентската ни институция за гаранции спрямо България от Гърция и Македония, че подписаният между тях договор няма да представлява заплаха към страната ни. „Тук питам, от юридическа и международноправна гледна точка, кой може да ни гарантира, че при договор между две държави ще бъдат защитени интересите на трета? Кой ни дава тези гаранции? Настояваме те да ни се дадат, но какъв е механизмът по който това може да се случи?“, попита тя и посочи, че договорът между България и Македония за добросъседство е едно категорично основание западната ни съседка най-малкото да потърси и вземе предвид нашата позиция при воденето на преговорите си за преименуване с Гърция.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *