БСП – София искат оставките на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културни въпроси в Столична община Тодор Чобанов.

Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП – София Калоян Паргов на брифинг, посветен на демонтирането на Бронзовата къща.

Бронзовият резил на Столична община e за близо 7 месеца и струва 100 000 лева. По този начин председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов охарактеризира демонтирането на Бронзовата къща.
По-рано днес пък зам.-кметът Чобанов коментира, че арт инсталацията е подарък от Австрия и че Столична община не е правила никакви инвестиции по проекта.

Издигането на „Бронзовата къща“ е проблем на твореца

Издигането на „Бронзовата къща“ е проблем на твореца

Ако не се спазват междинните срокове СО ще прекрати проекта

Според социалистът Паргов ситуацията се очертава като един голям резил за София. Той попита кой е дал парите за този проект и кой даде разрешително за строежа. „Какво точно г-жа Йорданка Фандъкова показа на австрийския президент на това място“, попита Паргов.

Той припомни, че на това място е бил мавзолеят на Георги Димитров, който е построен за една седмица, а Евгени Бакърджиев го е разрушил за шест месеца.

„Ние за близо седем месеца не можем да построим Бронзовата къща“, ядоса се той.

Много притеснителен е фактът и че Пламен Диянофф твърди, че хора от Столична община са му помагали как да избегне законови процедури, за да може да се построи тази къща по-бързо.
„Нека той да каже кои са тези хора, които са му давали такива правни и юридически съвети“, призова Паргов.

Общинският съветник призова управляващите, ако искат да построят този шарж, да го направят като извадят собствените си скулптури, за да може такъв паметник на глупостта да напомня на софиянци, че решенията, които взимат днешните управляващи, струват скъпо и ни срамят.

"Бронзовата къща", която съживява мумии

„Бронзовата къща“, която съживява мумии

Все си мисля и че паметниците трябва да обединяват, а не да разединяват обществото, но българите като че ли не подхождат към този въпрос като братята македонци

Сигурно госпожа Йорданка Фандъкова е имала хубаво посещение в Израел, но нека сега да излезе и да каже кой я подведе, да посочи виновните. Ако тя не може да понесе отговорност, нека си подаде оставката“, отсече Паргов.

Той изтъкна, че групата на БСП в Столичния общински съвет никога не е подкрепяла изграждането на Бронзовата къща. Ако управляващите се готвят по този начин да спечелят доверието на хората, са сбъркали посоката, заяви Паргов.

Единственото положително нещо в проекта Паргов вижда в утвърждаването на топцентралното място в София като място за излагане на творби на българи и чужденци.

Социалистката Милка Христова заяви, че е налице е безобразно, ярко и нагло нарушаване на българските закони.
„До последно не стана ясно какво е това. Дали това е архитектурна къща, инсталация, монумент, скулптура или съоръжение“, изрази възмущението си тя.

Според нея има грубо погазване на нормативната уредба от тези, „които са призвани да бъдат стожери на тази наредба“. Нека сега всеки си понесе отговорността, призова Христова.

Христова поиска и да се даде отчет за какво са похарчени пари и колко ще струва поддръжката на съоръжението. Никой не казва и кой ще поеме разходите за премахването на тази плоча, заяви още Христова.

Бронзовата къща на пл. „Княз Александър 1“ трябваше да бъде монтирана до края на месец май. Началото на конструкцията бе поставено с инспекция от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова, в присъствието на президента на Австрия Александър ван дер Белен и твореца Пламен Диянофф.

Камерите пазят Бронзовата къща от крадци

Камерите пазят Бронзовата къща от крадци

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен и творецът Пламен Диянофф посетиха площадката

Припомняме, идеята Бронзовата къща да заеме пространството между Градската градина и Етнографския музей в София, където преди години беше Мавзолеят на Георги Димитров, предизвика дебати в обществото. Въпреки нееднозначната посока на мненията, Столичният общински съвет утвърди идеята и даде разрешение за изграждането на временната инсталация.

Столичната община ще осигури осветяването и охраната.

По неофициална информация инсталацията ще струва между 250 000 и 300 000 евро.

Бронзовата къща ще е висока 11 м. В проекта се изтъква, че инсталацията е най-голямата скулптура в света, която се състои само и изцяло от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Композицията е вдъхновена от Хрельовата кула на Рилския манастир и дърворезбите на Българското възраждане.