c46e47cba94918c5f2543232d51fecfc

Бузлуджа е без охрана, монументът е заплашен от разрушаване

След години реставрация, дарения и доброволен труд от стотици хора

БНР

Снимки: Проект Бузлужа

Вратата на монумента е разбита, охраната липсва и в обекта влизат хора, свободно и безнадзорно. Тревогата си изрази пред БНР-Радио София Радослав Илиев от екипа на Фондация „Проект Бузлуджа“.

След успешното обезопасяване на сградата през 2022 г., което я подготви за отваряне за посетители, Бузлуджа не отвори врати.
Областният управител на Стара Загора Ива Радева, обаче, е издала заповед за забрана на какъвто и да е достъп. Иззела е ключовете за сградата от охраняващите я полицаи.

По този начин обектът става затворен дори и за екипите на фондация „Проект Бузлуджа“, които от 2019 г. насам работят по реставрацията и опазването.
Изключена е системата за мониторинг от сензори и камери.

Възстановените мозайки в монумента – с финансиране от фондация „Гети“, от Министерство на културата и от стотици дарители, отново са изложени на риск от разрушаване.

Част от защитните платна вече за пробити или разпорени (▼).

Нерегулираният достъп може да доведе и до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони.

Съдбата на този паметник на културата от национално значение е в ръцете на Областна управа Стара Загора, категорични са от фондацията. В града днес е насрочена специална пресконференция.

„Това е най-големият идеологически монумент от времето на социализма в цяла Централна и Източна Европа. През последните 5-6 години беше изследван и реставриран с помощта на около сто доброволци. Паметникът е важен като артефакт за една епоха – изтъкна Радослав Илиев. – Той е функционирал като символ на БКП само 8 години (1981-89), много повече – като антипод, като място за отпускане на социалното напрежение. Има и трети период, когато е обект за поп културата – за графити, заради причудливата форма, за творчески енергии. Той трябва да остане и заради повод за дискусии за идеологическите ни виражи през годините. Със събуждането на идеята на арх. Дора Иванова, стана и обект на интерес на научни институции извън България.“

Радослав Илиев

Радослав Илиев

Монументът няма покрив, но са взети мерки за обезопасяване

Областната управа е собственик на сградата, но явно няма разбиране на положените усилия до момента.

Това е културно наследство със световно значение. Дори и да е ограничен достъпът, нека остане охраната до следващо решение за съвместен модел на управление и функциониране, подчерта още Илиев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *