Страната ни е с 5,8 % ръст на вътрешния туризъм в ЕС. Това заяви министър Николина Ангелкова, която участва в събитие, посветено на благотворителна кампания за реставрацията на паметника „Шипка”.

Министър Ангелкова коментира, че само за първото тримесечие на 2016 година в страната ни има реализирани 2,4 млн. нощувки, което е с 13% повече за същия период на миналата година. От тях 1,4 млн. са на български граждани, което е отново с 13% повече.

„Това ни нарежда в първите 10 места в класацията на Евростат. България има средно 5,8 годишен ръст сравнение с останалите страни-членки по отношение на вътрешния туризъм”, коментира министър Ангелкова.

Тя уточни, че в момента Министерство на туризма работи за надграждане на онлайн регистъра на националните туристически обекти.
Подготвя се и интерактивна карта с 8-те национално културно-исторически дестинации, които също са част от онлайн регистъра на туристическите атракции.

„По този начин се надяваме да имаме систематизиран канал за информация за туристическите обекти”, каза още Ангелкова. Тя уточни, че засега в онлайн регистъра има 3 400 туристически обекта.

Министерство на туризма изпращало всеки месец приканващи писма до общините за включване на нови обекти или фестивали, така че у тях да се създаде навика да работят с този продукт. Така или иначе общините разполагали с пароли, но администрирането се извършвало от Министерство на туризма.

Очаква се всичко това да бъде синхронизирано с услугите, предлагани от Google и Trip Advisor. Към момента около 200-300 обекта имат онлайн връзка.

„Отделно от това работим и по модула за фестивалите и събитията, разработваме мобилна апликация за телефони, така че всичко това да бъде качено и да го има и на нашия сайт. След това всичко ще се прехвърли на сайта Bulgaria travel. Това е динамичен процес и ние го работим непрекъснато”, коментира Ангелкова.

Очаква се до края на годината за атракциите да бъде разработена и мобилна апликация. „В момента имаме подадени 680 фестивала, включени в регистъра”, обясни още министър Ангелкова. До седмица се очаква и тяхното официално представяне.

Тя уточни, че интерактивна карта е фокусирана върху осемте културно-исторически дестинации и съответно на нея ще бъдат изобразени всички културно-исторически паметници, които са по пътя им. Така отново изцяло фокусът ще е културно-историческият туризъм. Там също ще има препратки към онлайн регистъра на туристическите обекти и фестивали.

„Опитваме се на едно място да съберем максимално много информация, за да улесним потребителя”, коментира още тя.