Български превозвачи обявиха, че ще блокират границата с Гърция за Великден и майските празници като ответна мярка срещу гръцките фермери, които през януари и февруари за няколко седмици бяха блокирали българо-гръцката граница, от което българските превозвачи понесоха щети в размер на милиони левове.

Обаче Ивайло Константинов от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи коментира пред Нова телевизия, че те подкрепят духа на протеста на товарните превозвачи, но не и начина, по който се реализира, нито времето.

От своя страна Георги Рачев от ръководството на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА) изтъкна, че гръцкият туризъм щял да загуби много по-малко, отколкото българският от блокадата.

„Хората, които са с организиран транспорт, вече са си платили, а туроператорите са превели една част или цялата сума на гръцките хотелиери и туристически агенции. Туроператорите стоят в неведение. Те ще трябва да чакат до последния момент, за да използват обходни пътища само и само да осъществят своите пътувания. Иначе загубата ще е колосална”, обясни Рачев.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис пък изтъкна, че по закон превозните средства нямат право да затварят улици и магистрали. Наказанието е отнемане до една година на лиценза и финансова глоба от размер на 3000 лева.

„В момента резервациите в Гърция надвишават очакванията ни. Туризмът все още е на добро ниво. Въпросът е, че никой не печели от всичко това, а ще загубят и българските превозвачи, тъй като ще подбудят гръцките фермери да продължат да стачкуват. Не виждам никаква политическа намеса в тази ситуация”, коментира гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис.