New Imageещииши

Подготвят се 60 плажа за концесиониране

Мобилно приложение ще казва къде колко струват чадърите и шезлонгите

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусия „Прозрачност и ефективност на концесиите в България“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България във вторник.

Та допълни, че тези процедури по концесиониране ще се проведат по новата наредба, която дава тежест от 40 процента на предвидените от кандидатите да стопанисват морските плажове цени за чадърите и шезлонгите.

Ангелкова поясни, че във всички формули се определя базисна цена за чадър и шезлонг, като цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта до наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

„Концесионерите на морски плажове ще трябва да се съобразят със заложената базисна цена за плажните принадлежности още на етап кандидатстване“, обясни министърът. Тя каза още, че след като веднъж цената на плажните услуги е фиксирана в концесионния договор, ако тя бъде променена от частника, концесията ще се прекратява.

„До няколко седмици ще приключат анализите и ще бъде уточнен броят на морските плажове, за които ще стартират процедури за концесия по новите правила“, допълни Ангелкова.

Пред форума тя посочи, че приключва общественото обсъждане на промените в Закона на устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат създаването на четири групи плажове. Министърът обеща направените от общините и представителите на бизнеса предложения да бъдат разгледани преди да се внесе окончателен вариант за одобрение в Министерския съвет.

През изминалия летен сезон са били подадени около 400 сигнала за нередности по морските плажове, извършени са над 200 проверки на място, каза още Ангелкова и допълни, че контролът ще продължи да е приоритет на ведомството й.

Разработеният от Министерството на туризма модул на сайта им, през който всеки турист може да провери онлайн цената на чадърите и шезлонгите на българските плажове, през 2017 г. ще бъде надграден с мобилно приложение за българските и чуждестранните туристи. „Това ще повиши информираността за туристите и ще повиши конкурентността в бизнеса“, каза Ангелкова.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *