Почти всички селища по българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции, стана ясно на среща между министрите на туризма Стела Балтова и на околната среда и водите Ирина Костова.

През първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ в чистотата на Черно море бяха инвестирани над 350 млн. лв., съобщиха от МОСВ.

Модернизирани са били 8 пречиствателни станции и изградена над 230 км канализационна мрежа.

5 общини строят пречиствателни станции

5 общини строят пречиствателни станции

Приморско , Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос

Засега без пречиствателни станции остават само Ахтопол и Синеморец, но се търсят възможности за финансиране на проекти и за тях.

С европейски средства се извършва реконструкция на ПСОВ „Златни пясъци“ и вече е избрана фирмата-изпълнител, поясниха от министерството, добавяйки, че ще бъде разширена и модернизирана ПСОВ – Приморско-Китен, а изцяло изградена ще е ПСОВ Айтос. Тя ще пречиства отпадъчните води на населеното място, които сега замърсяват река Айтоска, а оттам и Черно море.

Министър Балтова постави въпроса за плажовете с оглед постъпилите сигнали за разрушаването на дюни в някои курорти.

Разрешиха нови строежи в Иракли

Разрешиха нови строежи в Иракли

Екоинспекцията в Бургас даде зелена светлина…

Министър Костова обясни, че по отношение на Иракли нямало нарушение, защото ставало дума за бунгала върху урбанизирана територия, в която няма дюни.

Балтова и Костова се разбраха да работят съвместно за решаването на проблема със забраната за изграждането на септични ями в хижите на защитени територии. Причината е, че забраната влиза в сила с нова директива на ЕС.

Българският туристически съюз, който притежава най-много хижи в България, е притеснен от липсата на друга инфраструктура за нуждите на хижите.