New Imageжеуишуш

Златко Димитров, „Слънчев бряг“ АД: Надяваме се новият концесионер да промени политиката

Златко Димитров, „Слънчев бряг“ АД: Надяваме се новият концесионер да промени политиката и да съдейства за решаване на проблема с преместваемите обекти по плажа

 Радио „Фокус“

 

143867817095700Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Равносметка за лято 2016 година и очакванията за следващия сезон, какви инвестиции се правят в курорта „Слънчев бряг“ и кое е най-важното в подготовката за един успешен сезон? Наш гост е Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД. Господин Димитров, каква е равносметката за миналата година, която като цяло беше изключително успешна за туризма у нас, отчитате ли и вие положителна тенденции?
Златко Димитров: Разбира се, присъединявам се към вашето мнение. Становището и анализите, които получавам от регионалните туристически камари наистина показват един положителен резултат. По информация на Бургаската регионална туристическа камара специално за района на Бургас отчетените резултати са може би с около 18-19% повече туристи.
Водещ: Какво включва подготовката ви за следващия активен летен сезон? Какви дейности и инвестиции сте планирали?
Златко Димитров: Моментът наистина е много подходящ за подготовката, за да се направят съответните финансови разчети. Разбира се, има доста неща, които искаме да направим като акционерно дружество. Разбира се, те са свързани с финанси. „Слънчев бряг“ като собственик на инфраструктурата винаги е инвестирал в сигурността на туристите. Знаете, че акционерното дружество разполага може би с един доста широк обхват от камери, които обслужват МВР. Говорим за над 300 камери. Миналата година инвестирахме в може би над 60-70 камери, които обхванаха контролните пунктове, които са с една доста висока резолюция и с доста възможности за допълнителна информация, която може да бъде изведена. Разбира се, тази година се надяваме да инвестираме може би над 30 хиляди лева като профилактика на тази система, имаме желанието и сме насочили усилията да обхванем допълнително райони върху територията на курортния комплекс, а именно като разположим допълнително камери на крайбрежната алея, на централната алея. Това е една доста сериозна инвестиция. Знаете, че „Слънчев бряг“ като акционерно дружество има доста добри взаимоотношения с Областната дирекция на полицията, осигурява финансирането на командированите полицаи в курортния комплекс, водим съответните разговори с началника на полицията в Бургас. Надяваме се да запазим финансовите нива и броя на командированите полицаи през предстоящия сезон. Освен това извършваме си нормалните дейности по поддръжката на инфраструктурата, осигуряването на бюджета за извършването на тези неща. Може би от 2 години имаме безплатен интернет на територията на курортния комплекс, който е изцяло финансиран от дружеството. Тази година допълнително ще се опитаме да увеличим обхвата на безплатния интернет. В полза на туристите се опитваме да разработим един сайт, който да дава максимално безплатна информация на туристите, на гостите на курортния комплекс, за възможностите, за бизнеса и мероприятията, които реализира бизнесът.
Водещ: Господин Димитров, намери ли се трайно решение на проблема с незаконните преместваеми обекти? Отчитате ли вие ефект от засилените проверки, които имаше през лятото? Знаем, че се стигна до една крайна санкция с отнемането на концесия?
Златко Димитров: Да, основният проблем на „Слънчев бряг“ са временните обекти. Миналата година имаше една доста сериозна офанзива по отношение на проверяването, констатирането на незаконните обекти. Има доста активни мероприятия, които бяха осъществени от Община Несебър, съвместно със „Слънчев бряг“ и контролните органи. Има може би премахнати над 60-65 обекта на територията на комплекса от общинската администрация. Продължават тези действия, тъй като са свързани с административни процедури. Разбира се най-конфликтната точка е крайбрежната алея и концесионната територия, тъй като, за всички е ясно, че достъпът до плажа е много труден и той е труден именно от разположените там незакони обекти. По отношение на прекратената концесия, знам и аз имам информацията, която излиза в медиите, но всъщност надяваме се най-искрено и да можем да съдействаме, доколкото това е в нашата компетенция новият концесионер да промени политиката на управление на концесията, всъщност да се влезе в реалните параметри, за да могат и крайбрежната алея и туристите да се чувстват по-свободни при тяхното придвижване.
Водещ: Какъв ефект очаквате от внедряването на Единната система за туристическа информация, връзката с НАП, връзката с МВР?
Златко Димитров: Разбира се, да, това е една много съществена част, която от много време се говори и трябва да бъде въведена. Аз мисля, че най-същественият момент е излизане на бизнеса на светло, увеличаване на приходите от туристическия продукт, съответно увеличаване на приходите в общинските администрации от нощувки. Считам, че това и сигурността, разбира се, ще имат положителен оттенък към туристическия бизнес изцяло.

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *