image description

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Пленума на партията водачите на листи

 Агенция „Фокус“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Пленума на партията водачите на листиСнимка: НС на БСП

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Пленума на партията водачите на листи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова 40% от водачите са нови лица. „Имаме във водачите кадри с дълъг партиен и парламентарен опит, и нови, които за пръв път ще бъдат депутати“, каза тя. По думите ѝ в листите има съчетание на ярки партийни кадри и на хора, които са ляво мислещи, но не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата на БСП. Предложените от Нинова водачи на листи са следните:

Благоевград – Тома Томов
Бургас – Петър Кънев
Варна – Стефан Данаилов
Велико Търново – Весела Лечева
Видин – Филип Попов
Враца – Иван Генов
Габрово – Кирил Добрев
Добрич – Красимир Янков
Кърджали – Александър Симов
Кюстендил – Валери Жаблянов
Ловеч – Милко Недялков
Монтана – Атанас Костадинов
Пазарджик – Славчо Велков
Плевен – Васил Антонов
Перник – Станислав Владимиров
Пловдив – град – проф. Иво Христов
Пловдив – област – Георги Търновалийски
Разград – Денчо Бояджиев
Русе – Крум Зарков
Силистра – Стоян Мирчев
Сливен – Таско Ерменков
23 МИР София – Жельо Бойчев
24 МИР София – Стефан Данаилов
25 МИР София – Корнелия Нинова
София-област – Иван Ченчев
Смолян – Дора Янкова
Стара Загора – Драгомир Стойнев
Търговище – Светла Бъчварова
Хасково – Елена Йончева
Шумен – Иван Иванов
Ямбол– Кристиян Вигенин

Деница КИТАНОВА
…………………………………………………………………………………..
Обновлението на червените листи – едни стари лица заменят други
Кадри от времето на Сакскобургготски, Тройната коалиция и Орешарски излизат напред за сметка на хора от предишното ръководство
 

Прокламираното от Корнелия Нинова обновяване на червените листи ще постигне замяна на сегашните „стари“ имена от още по-„стари“ или не чак толкова „нови“. На последния конгрес лидерът на БСП успя да прокара „революционната“ промяна в устава, която не допуска депутати с над 12 години стаж да се кандидатират отново, независимо дали са били успешни или не. Вътрешните подозрения бяха, че по този спорен начин Нинова ще разчисти хора от старото партийно ръководство.

Една от най- забележимите „жертви“ на обновлението ще е бившият лидер на БСП Михаил Миков, който досега влизаше в парламента като водач на партийната листа във Видин. След уставно наложената забрана да се кандидатира, напълно е възможно за водач на видинската листа да бъде утвърден бившият здравен министър от времето на Тройната коалиция – Радослав Гайдарски.

Бившият министър на икономическото развитие в злополучния кабинет „Виденов“ Румен Гечев, който бе депутат в 43-тото НС, най-вероятно също ще попадне и в следващото като водач на листата в Плевен.

Парламентарният ветеран Кирил Добрев, който обаче няма пълни 12 години в парламента, както и бившият министър на икономиката в кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев, ще водят листите на БСП в Габрово и Стара Загора. И двамата са известни сред съпартийците си като лоби на Пеевски в БСП.

Вицепремиерът от кабинета „Сакскобургготски“ (НДСВ и ДПС) и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев е твърде вероятно отново да опита да влезе в Народното събрание, но този път като в водач в Хасково.

Изненада няма да има в трите софийски района. Зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов ще води листата в 24-и МИР, а Корнелия Нинова най-вероятно ще спази традицията партийният лидер да води листата в 25-и МИР в София. Жельо Бойчев отново ще бъде начело на кандидатите в 23-ти МИР.

По неофициална информация листата в Пловдив ще води Георги Търновалийски. Бизнесменът Петър Кънев, който се води гражданска квота, е спряган за водач на червената листа в Ямбол, за която обаче претенции има и бившият външен министър от кабинета „Орешарски“ Кристиян Вигенин. И двамата бяха депутати в разпуснатия  наскоро парламент.

Атанас Зафиров ще води листата в Бургас, а Дора Янкова традиционно – в Смолян.

Както обикновено в БСП – Варна има разкол и там за първото място си оспорват досегашният депутат от района Красимир Янков и бившият председател на общинския съвет Борислав Гуцанов.

От ръководството на БСП най-вероятно ще номинират за водачи на листи новите членове на Изпълнителното бюро Иван Ченчев и Иван Ибришимов, които са близки до Нинова. Първият почти сигурно ще е в Благоевград, а вторият – на мястото на омбудсмана Мая Манолова в Кюстендил.

Досегашният депутат Димитър Горов също можел да запази водаческото място на червената листа в Ловеч, а колегата му Иван Иванов – в Шумен. Лансираният отскоро Крум Зарков най-вероятно ще бъде водач в Сливен.

По информация на Mediapool засега няма яснота за Пазарджик, Силистра, Монтана, Добрич, Разград и Пловдив – област. Ситуацията в Перник също е спорна, защото за мястото апетити имал Бриго Аспарухов, който можело обаче да застане начело на листата и във Враца. В Кърджали също е вероятно да има разместване – според източници от „Позитано“ 20 традиционният кандидат и бивш депутат Милко Багдасаров може да бъде заменен от досегашния народен представител Валери Жаблянов. Във Велико Търново социалистите най-вероятно щели да заложат на бившата спортистка Весела Лечева.

Очаква се водачите на листите да бъдат одобрени в събота на закрито заседание на Националния съвет на БСП. Местата след първото пък ще бъдат подреждани от местните организации.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *