3cf2cf40e902f756337bd2c36743b68b

35 общински съветници подкрепиха декларация срещу областния управител на Бургас

В Бургас 35 общински съветници подкрепиха декларация, в която се настоява да бъдат взети спешни мерки срещу областния управител Пламен Янев. Декларацията е изготвена от почетния председател на партия Средна европейска класа Георги Манев. Причината за нея е коментар на областния управител по време на първата тържествената общинска сесия, в който той заявява, че общинските съветници са избрани при ниска избирателна активност. Декларацията ще бъде изпратена до премиера Николай Денков.

„Уважаеми, дами и господа общински съветници. За съжаление, вие получавате едно тежко наследство. През 2007 година над 96 000 бургазлии намериха смисъл да отидат и да изберат общинските съветници, които да управляват в следващите 4 години. 4 мандата по-късно такова усилие направиха 40% по-малко. Безразличието, дами и господа, за органи, които трябва да се избират от народа, е по-голям удар, отколкото гняв или омраза. Това означава, че гражданите на общината не намират никакъв смисъл или по-скоро, все по-малко граждани на общината намират смисъл и виждат значението какъв е съставът на общинският съвет“, каза Пламен Янев на тържествената първа общинска сесия на Бургас.

Първоначално Георги Манев, който е изготвил декларацията, заяви на брифинг пред журналисти, че ще настоява за оставката на областния управител. В декларацията, обаче, такова искане няма. Там се настоява за предприемането на незабавни мерки без да е посочено какви.

Декларацията не е подкрепена от общинските съветници на Средна европейска класа, Възраждане, „Има такъв народ“  и част от съветниците на БСП. 

„Подкрепям декларацията, да. Имаше политическо изказване, което не му беше мястото на това събрание“, каза Иво Баев от ГЕРБ.

„Всеки си гласува по съвест и според убедеността дали декларацията е резонна и дали ще може да има някакъв ефект обществен“, е на мнение Веселин Пренеров от ГЕРБ.

„Изказването на областния управител на тържествената сесия, подразни много колеги. Омаловажи избора на хората и не трябва да се подлага на съмнение, най-малкото от представителя на държавата, техния избор“, каза Стоян Грозев от Български възход.

Бяха изразени и мнения против декларацията. 

„Един по-задълбочен прочит, може би, наистина звучи малко обидно към новоизбраните общински съветници. Но в крайна сметка, мисля, че той не е имал това предвид. А просто, беше като апел към новоизбраните общински съветници да върнат доверието в органа. На мен по-скоро ми звучи като някакви вътрешни борби, междупартийни“, е на мнение Тодор Иванов от ИТН.

„Считаме, че това е чисто политическо решение. Аз съм против поисканата оставка“, сподели Станимир Баев от БСП

„Нека не бъркаме конгрес на СЕК с общинска сесия. Господин Манев може да иска много оставки, но не е тук мястото. Оставка на г-н Янев може да поиска само премиера Денков… или Пеевски. Аз не намирам нищо смущаващо в изказването. Това е някаква вътрешнопартийна война, която искат да прехвърлят в общинския съвет“, каза Александър Койчев от Възраждане

Факт е, че в партия Средна европейска класа назрява сериозен конфликт. Той е между почетния председател и основател на партията Георги Манев и сегашния и лидер – Константин Бачийски. Показателен пример за вътрешнопартийните неразбирателства е решението на Георги Манев да се кандидатира за общински съветник от партия КОД. Сега от Средна европейска класа се обявиха против декларацията предложена от Георги Манев.

„Ние от Средна европейска класа смятаме, че няма нищо смущаващо в изказването. Това са фактите. Наистина хората, които излязоха да гласуват, 36% са крайна недостатъчни. С една дума ни казаха, „ние нямаме доверие на политиците и ако продължавате по същия начин, на следващите избори, ще има още  по-малко активност“. Това са вътрешни боричкания в нашата организация, която смятам, че до няколко седмици, ще ги изчистим. Иначе не подкрепяме оставката и дори да има декларация, няма да се разпишем.

Спорът е на личности, които гледат в различна посока. Разминаването се получи още по време на самата предизборна кампания. Когато господин Манев отиде като кандидат за общински съветник в КОД, не остана в Средна европейска класа, ние уважихме тогава неговото мнение. Но не виждам, след като са свършили изборите, да имаме такова голямо разминаване“, каза общинският съветник Иван Иванов.

А Георги Манев обясни: 

„Ниската легитимност, която ни вмени областният управител и си позволи да се изкаже като политическо лице, а именно като част от изпълнителния комитет на Средна европейска класа. Бих задал въпроса, тази легитимност щеше ли да бъде ниска, ако кандидатът на СЕК беше успял. И още повече, че едно лице, нищо, че е политическо лице, в качеството си на областен управител, няма право да вменява такива думи на колегите ни общински съветници“, каза Манев.

Той допълни, че ще поиска оставката на Пламен Янев като член на изпълнителния комитет на СЕК на конгреса.

„Ще поискам оставката и на Константин Бачийски за ниски резултати, свързани с представянето на СЕК в Бургас. Не може на клетвата на най-тържествения ден, областният управител да не разграничава, че е държавен чиновник, ами да се изказва като политик. То е обиди всички, не само мен. Нямаме конфликт, ние си говорим, чисто политически“, сподели той.

Георги Манев обясни защо е станал общински съветник от КОД, въпреки, че е почетен председател на Средна европейска класа.

„Това е част от вътрешнопартийната ми стратегия в СЕК. Аз съм почетен председател и изпълнителният съвет е длъжен да разглежда всяка точка от дневния ред, предложена от почетния председател. Първо, че не ги разглеждат, второ, ако ги допусне разглеждане на такава точка от мен, изпълнителният съвет гласува. Това гласуване, председателят не упражнява контрол. И всъщност, като равен, един равен от всички. Ние в политиката нямаме право да се обиждаме, трябва да си спазваме целите и задачите, както и устава“, коментира Манев.

Припомняме, че възходът на Средна европейска класа, която дълги години имаше минимални успехи на национално ниво, започна когато партията стана мандатоносител на Продължаваме промяната.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *