На 2 юни САЩ обявиха санкции на две порции срещу общо шестима българи. След първоначалния скандал и стрес, включително и в политическите среди Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, вижда две дългосрочни посоки, по които може да се развият те – първо, ще се наложи някакво разбиране, че има такъв риск, който ще бъде оценен. Второ, най-вероятно ще има опит за адаптация на бизнесмените и олигарсите към засягането от подобни санкции.

През News.bg Безлов обясни, че впечатлението е било за очакване на такива санкции. В този смисъл те не са били толкова голяма изненада. Именно това е обяснение на факта на оттеглянето на Делян Пеевски от листите на ДПС и отказа да бъде отново депутат след четири такива мандата. Припомняме, още в деня на огласяването Делян Пеевски излезе с позиция.

Прокуратурата иска конкретизиране на информацията от партньорите от САЩ

Прокуратурата иска конкретизиране на информацията от партньорите от САЩ

Образувани са преписки срещу всички лица от доклада на САЩ

На този етап Тихомир Безлов не може да даде обяснение за „разделянето“ на две порции на оповестяването на санкции – за това може само да се гадае. Може би по-познатите фигури в случая са били обявени първи и по Глобалния закон Магнитски.

Санкциите, според анализатора, са форма на демонстрация и на сериозна стъпка и заявка за сериозен интерес от страна на САЩ и то не само към България, а и към Източна Европа.

Санкциите са ясна диагноза, но само първата крачка, според Румен Радев

Санкциите са ясна диагноза, но само първата крачка, според Румен Радев

Това не е знак срещу страната ни, а знак за страната ни

Макар и Безлов да очаква да се прояви съобразяване с наложените санкции по закона „Магнитски“, това не трябва да са свръхочаквания за чудо. От гледна точка на хората, които предлагат или взимат подкупи вероятно ще има някакво съобразяване, че това са тежки санкции и факти със сериозни последици, категоричен бе той. Може да има някакви проблеми от гледна точка събиране на доказателствата и изясняване на нивото на активност на американската външна политика на Източна Европа.

На въпрос дали моментът на оповестяване на санкциите има връзка с предстоящите предсрочни избори на 11 юли, Безлов заяви, че това е трудно да се изведе като теза. Ако имаха връзка с изборите, то защо сега, а не преди редовните избори през април месец? Можем само да предполагаме какви са причините за оповестяване на санкциите точно сега, каза Безлов.

Нови разкрития, а и санкции очаква Бойко Ноев

Нови разкрития, а и санкции очаква Бойко Ноев

Последствия от санкциите ще има в политическата сфера

Припомняме, в петък вечерта Служебното правителство създаде работна група за отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Целта е да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. По-късно и НАП на сайта си публикува списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Списъкът е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи.

Следващата седмица премерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността на тема: „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.