Карта - 1

ТЕАТЪРА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В ЕВРОПА ПРЕЗ 1877 – 1878

 

(английски поглед)

 

 

Панорамна карта на Черноморското крайбрежие от устието на Дунав до Босфора учудва с геопространствената представа за мястото на Черноморието в Европейския континент. Тя постъпи в Дигитален архив „Тракия“ – Геопан, дарена от Климент Атанасов – Бургас.

22 - пано -4-1Винаги съм се питал от каква точка в космоса е създадено това изображение – много години преди началото на съвременната космическа ера. Веднага трябва да добавя – то е публикувано като специално приложение на „Илюстровани лондонски новини“ още през 1877 г. (EXTRA SUPPLEMENT TO THE ILLUSTRATED LOXDON NEWS, May  5, 1877, PANORAMIC VIEW OF THE SEAT OF WAR IN EUROPE).

Днес, цялото течение на това монументално европейско издание е дигитализирано и е достъпно за всеки, който изпълни условията за неговото ползване.

На 3 март 2022 г. публикувам английския поглед към театъра на военните действия в Европа. 144 години по-късно – така като са се разиграли събията на забележителната сцена на Старинен Несебър (Месемврия) – град, обявен по-късно за световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

На 27 януари (8 февруари) 1878 г. влезлите в Бургас руски войски освобождават от турците Месемврия (преименуван в Несебър през 1934). Това е второто руско освобождение на града – половин век по-рано, по време на Руско-турската война от 1828 – 1829 г., Месемврия е освободена от генерал Дибич Забалкански. Тогава цели девет месеца населението се радва на свободата, а след изтеглянето на руските войски с тях се изселват и много семейства от Месемврия, с. Индже кьой (Тънково) и с. Фъндъклии (Лесково, заличено през 1946 г.).

Обявяването на Освобождението през 1878 г. става без нито един изстрел – майор Колантаевски, начело на полуескадрон от 2-ри ескадрон на 13 Драгунски на Военния орденполк завзема града, освобождавайки преди това Анхиало (Поморие). Събитието е документирано в том 75 от Сборника с материали за Руско-турската война (1877 – 1878) на Балканския полуостров, чиято поредица започва да излиза в Санкт Петербург през 1911 г. Документите са обнародвани от Военната комисия към Руския генерален щаб.

В Месемврия се установява щабът на формирания “летящ отряд“ на полковник Лермонтов. Заварените в градските складове зърнени храни, солено месо, сол и други военни запаси са описани и поставени под охрана. Взети са мерки за отбрана на крайбрежната ивица срещу евентуален опит за десант от кръстосващите големия Бургаски залив два турски броненосеца.

По това време заливът и разположените по бреговете му градчета са изключително важни за успеха на активните руски военни действия. Завземането на Черноморското крайбрежие, особено на селища с удобни пристанища като месемврийското, е от стратегическо значение за окончателното освобождение на България. От тактическа гледна точка така се предотвратява евентуален десант на турската армия по левия фланг и в тила на руската армия.

Месемврийската градска община като форма на местно самоуправление е създадена веднага след освобождаването на града. Статутът е определен в съответствие с „Привременните правила“, създадени от назначеното Временно руско управление. През този период тя се ръководи от Месемврийски общински съвет. В състава му влизат кмет и общински съветници. В този ден започва дългата история на Община Несебър (Месемврия) и нейните кметове след 1878 г. продължаваща възходящо до наши дни.

Надявам се с тази публикация да обогатя погледа на всички, които на 3 март, а и преди – и след този ден посещават националната ни светиня на връх Св.Никола в Стара планина (древния Хемус) и прекрасния Несебър…

 

Илюстрация:

  1. Панорамна карта на театъра на военните действия в Европа през 1877 – 1878 г. с големия Бургаски залив и Несебърския полуостров, 1877 г., Дигитален архив “Тракия“ – Геопан, колекция Климент Атанасов – Бургас (постъпила 2004 г.)
  2. Отсечка на западното черноморско крайбрежие от Кюстенджа до Босфора от картата.
  3. Част от българското черноморско крайбрежие от нос Емине до Резовска река (лоция на Черно море XX в.)
  4. Представените изображения са от нашата успешна изложба „Несебър в картографски архиви и колекции“ II-XXI в., открита на 14 август 2019 г. в Несебър – нова част, Културен център Артиум.

 

Д-р Стефан Пейков, автор на „Кметовете на Несебър след 1878 г.“

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *