49-то Народно събрание има трудната задача да излъчи правителство в цялата тази обстановка, в която дневният ред на обществото остава на заден план. С това въведение държавният глава Румен Радев започна срещата си с представителите на БСП в рамките на консултациите за съставяне на ново правителство след подадената и приета оставка на премиера Николай Денков.

Румен Радев попита дали БСП могат да съставят кабинет или искат избори.

Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата, отговори Корнелия Нинова. Агонията, в която вкараха държавата, може да се прекрати с избори, смята тя. Кабинетът бил създаден порочно като излъгал очакванията на хората и изпрал мафията.

9 месеца се разпределяли постове. Убиха парламентаризма, критикува още на „Дондуков“ 2 червеният лидер. Още 9 месеца власт гарантира несигурност, а мафията и задкулисието ще бъдат официализирани и ще заемат най-високи постове, по думите на Нинова.

Левите не виждат възможност в този парламент да се състави мнозинство и не биха участвали в кабинет в рамките на това Народно събрание.

Пред медиите и след края на разговорите с президента Корнелия Нинова се обяви за предсрочни избори. Такава е и нейната прогноза, тъй като „не могат да се разберат как да поделят държавата“. Това мнозинство е изчерпано, а БСП е против още 9 месеца да се гледа избелване на Борисов и разпределяне на постове.

Отсъствието на Бойко Борисов, Асен Василев и Делян Пеевски от разговорите при президента е знак към самия президент. Какъв е сигналът обаче тя не уточни.

При президента е обсъден и третият мандат и левите няма да участват. След предсрочните избори червените ще са в Народното събрание, убедена е обаче Нинова.

Припомняме, че при последните три завъртания на рулетката с консултации и връчвания на мандати, президентът Румен Радев неизменно връчваше третия, последен мандат, който се дава на политическа партия по избор от държавния глава, на БСП. Изборът на Радев бе БСП въпреки обтегнатите отношения между президента и партията, която му прокара пътя в българската политика.