Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителството в петък, 15 март.

Това съобщават от президентската институция, след като в началото на седмицата се проведоха консултациите на „Дондуков“ 2.

В понеделник бяха консултациите с първите три политически сили – ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, трите най-големи парламентарно представени партии, които формират и мнозинството. Именно по време на консултациите от ГЕРБ, които ще получат първи мандата, поискаха още време за разговори с втората политическа сила. Информация за това докъде са стигнали разговорите все още не се дава.

Във вторник се състояха консултациите с опозицията – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, като и от трите партии поискаха предсрочни избори.

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група – тази на ГЕРБ-СДС, на 15 март 2024 г. в 17.00 часа.

Това означава, че в петък Мария Габриел трябва да се яви в президентството и да получи мандата за съставяне на правителството, след което има срок точно от една седмица, за да го върне на държавния глава изпълнен или не.