Публичната комуникация в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните избори. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание. Първият кръг е с най-голямата парламентарна сила и, както открои самият държавен глава, и пръв мандатоносител – ГЕРБ/СДС. Именно заради това и бе откроено, че ГЕРБ нося и най-голямата отговорност.

В президентството за консултациите дойде преговорния дамски екип от ГЕРБ – начело с вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел и депутатите Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Не присъства председателят на ПГ на ГЕРБ и лидер на партията Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха първия кръг преговори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха първия кръг преговори

Как да продължи управлението, ако има ротация Денков-Габриел

Пред дамския екип Румен Радев подчерта обаче, че още в началото имало индикации за политическия трус и опасността от предсрочни избори, въпреки понякога „внушителното мнозинство“, което е излъчвало Народното събрание. Важен е въпросът за сложните отношения в коалицията, изтъкна президентът и поиска да чуе как вървят преговорите за съставяне на правителство и има ли сближаване на позициите.

Като важни въпроси, чийто отговор иска да чуе, Радев открои – готови ли са ГЕРБ за връчването на мандата или имат нужда от още време. Също така държавният глава иска да знае дали от ГЕРБ мислят и имат готовност и за другия вариант – да търсят ново мнозинство за подкрепа на едно правителство.

За мен е важно да има диалог, да се казват и добрите, и лошите неща, отговори Мария Габриел. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, изтъкна тя. Също така, според Габриел, различията трябва да се преодоляват отново на принципна основа и по утвърден механизъм.

След краткото изказване на Мария Габриел и отказа да вземат думата останалите три дами от преговорния екип откритата част приключи и медиите бяха помолени да пуснат залата.

Без изявления и след втория ден преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

Без изявления и след втория ден преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

Започват консултациите при президента