sn(2)

ПРЕД ДЕНЯ НА ТРАКИЯ – 26 МАРТ 2022

 

ЗА ИЗЛОЖБАТА „КАРТОГРАФСКИЯТ ОБРАЗ НА СТРАНДЖАНСКИЯ КРАЙ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

На 23 март се навършват 9 години откакто турският проправителствен вестник «Милиет»  (Milliyet)  публикува в карта мечтите за „Нова Турция“. За тях „Вашингтон пост“ писа: „Нова, по-нежна версия на Османската империя“.

Една картографска експозиция „на открито“ на историческата местност „Петрова нива“ в Странджа, припомня европейските географски представи за континента. Бащата на европейската картография Абрахам Орделиус показва, че именно Югоизточна Тракия дава географското името Европа. Тя е наричана в тази своя част „Провинция Европа“. За какво става дума?

 

Абрахам ОртелиусИдеята за изложба, която да събере всички картографски изображения на Странджа и крайбрежието й – съхранени в  световните архиви и картографски колекции, възникна още през 80-те години на миналия век. Проектът  за  нея е част от дейността на Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край и нейния координационен център, базиран в гр. Малко Търново, Югоизточна Тракия.

За началния замисъл днес може да се съди най-добре по събраната богата колекция от карти, по съдържанието на периодично издаваните томове на „Странджанско-Сакарски сборник“ или по двутомника „Странджа – древност  и  съвремие“,       най-солидното днес издание за тази забележителна

европейска       планина,    поделена между България и  Турция.

Създадената в края на 90-те години  експозиция „Картографският образ на Странджанския край през вековете“ е   част от  тези усилия на българската научна общност. Изложбата е замислена, създадена и представена тогава в Малко Търново – в Дяковата къща. Тя е седалище на Програмно-координационния център  за научни изследвания и на амбициозна енциклопедия, която се списва под научното ръководство на проф. Александър Фол. Тази красива възрожденска сграда е принадлежала на една от големите православни български фамилии на Тракия – рода  Дякови.

По-късно  изложбата   е  показана  с  голям успех в  Центъра  „Знаме на мира“ в Аркутино.  По изрично  желание на проф. Ал. Фол Програмно-координационният център дарява експозицията на основаната  с негово участие и утвърждаваща се през тези години Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК).

През 2006 г. Българският  изследователски   институт във   Виена    към  Министерството на външните  работи, Главно управление „Архиви“ при  МС  и    Международният  търговски и културен  център ГЕОПАН – Бургас организират незабравимо представяне на планината Странджа, като възстановяват изложбата и я показват с голям успех в Дом  Витгенщайн     във  Виена (08.06.2006 – 30.06.2006).  Събитието  е   обогатено  и с приносните  доклади    на       Валерия Фол и Даниела Агре.

Културният форум във Виена  става   повод    да   се  заговори за необходимост от формиране на еврорегион „Странджа“ между  граничните български общини. За жалост, тази значима идея е проиграна от инертността на тогавашната общинска администрация от района.

С времето заложените в изложбата идеи стават все по-актуални. Съвременните политически карти показват, че българо-турската граница, по-голямата част от която минава през Странджанско-Сакарския край, вече  е  граница на ЕС с Р.Турция. Това е и територия на исторически важна за ЕС римска      провинция,     която  по  всяка   вероятност дава името на европейския континент – Провинция Европа, съдейки по картите на „бащата“ на европейската картография Абрахам Ортелиус.

Новото издание на изложбата, с  което се заехме беше показано най-напред на и. м. Петрова нива през 2019 г. Картографски то обхвана всички странджански, сакарски и източнородопски общини от Царево до Ивайловград, някогашния Одрински революционен окръг. В изложбата бяха представени сведения и дневници на дипломати, пътешественици, изследователи, разузнавачи,  които   характеризират  по  особено  любопитен  начин европейските познания за района и развитието им през последните  няколко века до наши дни.

Работата по съставянето,  възстановяването и популяризирането на изложбата, започната от мен в Програмно-координационния център за научни изследвания ЕКОПАН – Малко Търново, бе продължена в Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас. Получих и подкрепа от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол, Съюз на тракийските дружества в България, Централен държавен архив (ЦДА), Лесотехническия университет – Музей-София, Университет  по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София, Тракийския институт – София, Българска картографска асоциация, Община Малко Търново – Исторически музей „Проф. д-р Ал. Фол“ – гр. Малко Търново, КартГео – Троян ООД Исторически музей – Бургас, Сдружение „Морски сговор“ – Бургас, „Бургаски пазари” ЕООД, Аргир Бояджиев, Ивайло Русинов от Бургас, инж. Мариян Марков – Троян, майор Дочо Николов – Троян, Георги Бъклев – гр. Малко Търново и Димитър Стоименов – София. Моята дейност бе  насърчена  щедро  от добротвореца проф. д-р  Иван Гаврилов  от  София, чиято личност привлече към „работилницата“ на и.м. Петрова нива интересен кръг от приятели и съмишленици. Те вече трета година се събират на 26 март – Денят на Тракия, за да огледат и одобрят направеното.

Отдалеч се вижда, че изложбата възстановява, обогатява, илюстрира  и    развива европейските представи за тази забележителна част на континента.   От културна гледна точка ни прави чест като народ, че точно тук, на и.м. Петрова нива се показва подбрана част на картографска колекция по темата. От геопространствена гледна точка експозицията нагледно показва и осмисля идеята на Илинденско-Преображенското въстание като повсеместно, общобългарско въстание в Македония и Тракия.

Следващата стъпка през идващите години в развитието на картографската експозиция е представянето на географските области Тракия и Македония в европейските картохранилища и частни колекции. Целта ни е да припомним българската научна идея за Странджа и „репроблематизираме“ интерцисциплинарните научни изследвания на района  с  участието и на  европейски  изследователи от страните членки на ЕС. Това е т.н. проект  „Европа Магна” (Голяма Европа), който започнахме с проф. Ал. Фол в ПКЦНИ – Екопан, гр. Малко Търново. Това е задача на мобилната версия на изложбата. И  не  само ! … Тя  ще бъде предложена на всички тракийски общини на България и българските културни центрове в чужбина.

Разширявайки „паметта“ за Тракия и Странджа чрез картографския им образ, ние очакваме да се създадат условия и за въздействащо геопространствено  представяне и     присъствие  на  обширна исторически значима географска  територия  в  общоевропейското културно  пространство. Тракия е не само свидетел на неизброими  човешки драми и големи етнически размествания, но и един от фундаментите на европейската култура. И това трябва да бъде разбрано и прието от идващите поколения, а не да се губи като знание и актуална родова памет.

Ето така виждаме края на дългия път, който поехме от Малко Търново и Петрова нива …

Към изложбата като проект – вж. Морски вестник – Варна, рубрика „Карти и лоции“.  https://morskivestnik.com/compass/news/2020/072020/images/ProektPetrovaniva-izlojba-30072020.pdf

 

Илюстрации:

  1. Ал. Иванов, Въздушна снимка на и.м. Петрова нива, където през 2019 г. започна създаването на първата картографска експозиция „на открито” в България. Днес, тя е културен факт, който се нуждае от осмисляне и умело използване.
  2. Параклис «Св. Петка Българска» в и.м. Петрова нива, построен през 2003 г., 42°03’43.38″, 27°31’50.84″
  3. Националният паметник на Илинденско-Преображенското въстание в и.м. Петрова нива, открит на 16 август 1958 г., 42°03’40.56″, 27°31’49.77″
  4. Музейна експозиция на и.м. Петрова нива, част от експозицията на Градския исторически музей „Проф. д-р Ал. Фол“ – Малко Търново. Автори: Янко Керемедчиев, Илия Т.Петков. Обновяване: Стоян Райчевски (80-те години на XX в.). Местоположение на картографската експозиция „на открито“: 42°03’39.60″, 27°31’48.24″.

 

  1. АБРАХАМ ОРТЕЛИУС. КАРТА НА ДРЕВНА ТРАКИЯ, 1585 г.

Печатна, оцветена, оригиналът е 47,5х35,5 см. Колекция д-р С. Симов, ЦДА – София

С „Карта на древна Тракия“ 1585 г. Тракия и Странджа са включени в първия европейски специален исторически атлас (още в 1598 г.). Областта на Странджа (означена като Хемимонт – Планините на Хем) съвпада с тракийската стратегия Астика, населявана от племето асти. Астите са поразявали пътешествениците с обичая си да играят на огън, запазен и до днес.

Картата е поставена на 17 август 2019 г. на и.м. Петрова нива – Странджа, с дарение от Регионален исторически музей – Бургас с директор Милен Николов, Сдружение „Морски сговор” – Бургас с председател Димитър Янчев и «Бургаски пазари» ЕООД с управител Живко Панайотов по случай 116 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 – 2019)

 

д-р         Стефан Пейков,

Програмно-координационния център за научни изследвания ЕКОПАН,  гр. Малко Търново

……………………………………………….

Бел.ред.:С любезното съдействие на нашият партньор ЕКОПАН ,скоро ще публикуваме с необходимата информация всички карти от експозицията на Петрова нива.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *