Има поне две и дори три възможни коалиции, които могат да се съставят в 49-то Народно събрание след предсрочните парламентарни избори на 2 април – хартиената коалиция, коалиция „Магнитски“ и коалиция ГЕРБ-ПП/ДБ. Правителство ще има и няма да е едно този парламент, предположи политологът Мария Пиргова в студиото на БиТиВи.

По думите ѝ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и хартиената бюлетина са постигнали служебна победа на изборите. Ако не се получи голямата коалиция, ще се получи коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП с резерв от „Има такъв народ“ (ИТН).

Няма проблем в този парламент да има поне три коалиции и на избори няма да ходим скоро, е прогнозата на Пиргова. С това правителство, което ГЕРБ ще организира, Борисов печели и той ще бъде отново ръководителят на България. След това ще ходим на местни избори и ще си живеем, смята тя.

анкета

Ще имаме ли кабинет?

Да 29.8%

Не 40.8%

Следват сметки трудни 10.3%

Румен Радев ще каже 4%

Питайте арменския поп 15.3%

За предпоследното място на БСП на предсрочните избори, проф. Пиргова изтъкна, че столът на лидера на „червените“ Корнелия Нинова е стабилен и не зависи от избори и от членската маса в партията. Участието на Нинова в бъдещото правителството е нарисувано, но ще видим как ще преодолее износът на оръжия за Украйна, коментира Пиргова. Нинова ще участва във всяка една конфигурация, но ще има правителство на едрия капитал и правителство, което няма да реши проблемите на гражданите. Борисов от утре ще заговори да стягаме колани, за да влезем в Еврозоната, коментира проф. Пиргова.

Мария Пиргова очаква държавният глава Румен Радев още другата седмица да свика 49-то Народно събрание.