Случаи на продукти с близо и дори над 100% надценка между изкупната цена от производител и продажната в магазина не са изключение, а напротив – масов проблем. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Масово попадаме на случаи от 90-95 и нагоре процента надценка. Коментираме хранителните стоки, защото те са акцентът на правителството“, заяви той.

„Примерите са много, при млечните продукти има много. Не е проблемът в един конкретен пример, проблемът е, че е много масово. Лошото в цялата система е, че ако купувате от мен, вие сте търговец, та купувате нещо за 100 лева, но започвате да издавате обратни фактури за 20 и няколко лева – защото отиват проценти за маркетинг, за логистика и т.н. Та всъщност не ми плащате 100 лева, а 77-78 лева. Това пак е проблем, защото търговците казват – ето, купил съм го за 100 лева, а го продавам за 130 – 30% надценка. Но в същото време той го е купил за 77 лева“, даде и пример как се прикриват реалните повишения от страна на търговците Стоянов.

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Има създадена работна група за цените на храните, но заседанията на работната група са нула

За да бъде ефективна борбата срещу тези практики от съществено значение е създаването на адекватна законова база, постоянно да се актуализират регистрите чрез Наредбата за проследяемост.

„Тогава ще имаме информация за всички цени по веригата. И тогава ще предложим когато най-накрая търговецът слага 20-25% надценка, това да става без някакви задължения за него, а ако иска по-висока надценка – няма проблем, но тогава трябва да информира Комисията за защита на потребителите„, представи концепцията на държавата министърът на икономиката.

Не е изключено да става въпрос и за картел, като натоварените с проверките министри и агенции още тази седмица ще предоставят събраните данни на Комисията за защита на конкуренцията, която да прецени дали има основания в тези съмнения.

Търговците ни лъжат с невярна информация и промоции

Търговците ни лъжат с невярна информация и промоции

КЗП проверява големите супермаркети

„Правителството по никакъв начин не е във война с веригите, не ги сочим с пръст. Установили сме, че има проблем във веригата на доставки, цените се качват необосновано, никой не може да обясни защо толкова се качват, а всеки сочи другия с пръст. Ние искаме да изсветлим тази верига, да стане ясно кой колко печели. А всеки може да печели колкото си иска“, подчерта още Никола Стоянов.

Министърът даде примери и с цени от чужбина – например олиото в Румъния започвало от цени от 2.50, млечните продукти у нас са сред най-скъпите в Европа, а яйцата единствено в Австрия стрували повече. Има и интересни примери за българско сирене, което се продава в страни като Белгия на по-ниска цена, отколкото в България, въпреки разходите за логистика, които често се изтъкват като фактор от търговците.

Яйцата по Великден няма да поскъпват

Яйцата по Великден няма да поскъпват

Пазарът определя цената