1-Мартенска-инициатива-768x429

В НЕСЕБЪР НОВА ИНИЦИАТИВА В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЗА ДЕВЕТИ ПЪТ ОРГАНИЗИРА ИЗЛОЖБА НА АВТЕНТИЧНИ МАРТЕНИЦИ, КОИТО ТАЗИ ГОДИНА  СА ЧАСТ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ

За девета поредна година Община Несебър организира изложба на мартеници, изработени според автентичните народни традиции. Експозицията бе подредена в Артиум център днес – 1 март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта.

Изложбата от ръчно изработените мартенички – символи на пробуждане на природата, бе посетена и от кмета Николай Димитров, който разгледа произведенията – дело на сръчните ръце на жени от цялата община.

„Днешният празник носи в себе си силата на обединението от красотата и почитта към народните традиции. В добри и трудни времена ние сме сплотени, защото само заедно можем да вървим напред.  Нека празникът на настъпващата пролет донесе радост и щастие в сърцата на всички наши съграждани.“ поздрави кметът Димитров. Той предложи мартениците, представени в изложбата, да се превърнат в част от благотворителна инициатива, средствата от която ще се влеят в акцията  в подкрепа на   украинските граждани, потърсили убежище в  община Несебър.

В подкрепа на същата кауза в Артиум център е поставена дарителска кутия на БЧК, чрез която всеки, съпричастен с  участта на украинските бежанци, може да се включи в набирането на средства.

С тази културната проява, която вече за девета година се провежда по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, Община Несебър почете уникалното фолклорно наследство и традиции на българския народ.

Празникът започна с поздравителен концерт на деца от трите детски градини в Несебър – „Моряче“, „Калина Малина“ и „Яна Лъскова“.  Със стихчета и песни, посветени на Баба Марта,  малчуганите разкриха значението  на преплетения  бял и червен конец като символ  на здравето, обичта,  надеждата и чистотата.

И тази година участниците в изложбата на автентични мартеници бяха изработили смайващи двуцветни съчетания– истински произведения на изкуството – и като замисъл и послание, и като изработка.

В празника се включи  ОДК-Несебър, чийто първомартенски проект, изработено с помощта на децата, бе наистина впечатляващо. С оригиналност и прецизност, в изложбата  изпъкваха произведенията на жените от село Баня и Сдружението на занаятчиите и творците. Представителките на пенсионерския клуб  в Слънчев бряг наистина омагьосаха със своята композиция. С много оригиналност бяха направените и мартениците на Тракийското дружество. Не по-малко интересни и впечатляващи бяха и произведенията на другите участници, представящи традиционно изработени от вълнени и памучни конци мартеници.

В изложбата, която ще бъде на вниманието на публиката до 9 март, със свои произведения се включиха:  Сдружение на творците и занаятчиите в град Несебър; Общински детски комплекс – Несебър; Пенсионерски клуб „Обединение“, с. Гюльовца; Пенсионерски клуб „Надежда“, с. Оризаре; Пенсионерски клуб „Дълголетие“, с. Кошарица; Пенсионерски клуб к.к. „Слънчев бряг“; Пенсионерски клуб „Детелина“, с. Равда; Пенсионерски клуб –  Несебър – нова част; Демократичен съюз на жените –  Несебър; Тракийско дружество –  Несебър; Виктория Гюрова – на 10 години от  Несебър; Петя Георгиева – на 7 години от Несебър; НЧ „Пробуда 2016“, с. Баня; НЧ „Светлина“, с. Гюльовца; НЧ „Пробуда-1938“, гр. Свети Влас; НЧ „Саморазвитие“, с. Тънково; ДГ „Моряче“ – Несебър; ДГ „Калина Малина“ – Несебър и  ДГ „Яна Лъскова“ – Несебър.

Print Friendly

Автор: nessebarinfo.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *