След като през миналата седмица опозицията в Народното събрание в лицето на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ блокираха на два пъти заседанието на парламента, то днес това не се получи след процедурна хватка на мнозинството от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС. Припомняме, че същевременно депутатите имат да гласуват важни закони като „малките бюджети“ на Националната здравноосигурителна каса, този на Държавното обществено осигуряване, отмяната на дерогацията (изключението) за внос на руски нефт, закупуването на нови американски реактори за АЕЦ „Козлодуй“.

Първоначално думата искаше да вземе председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Моля според правилника НС да реши Народните представители да взимат думата от място, предложи тя“, което бе подкрепено от 125 депутата.

Интересен детайл бе, че Атанасова не бе допусната до трибуната за изказвания, а говори от микрофона на председателя Росен Желязков.

В крайна сметка, безпрецедентно, депутатите от мнозинството започнаха да се изказват от място, но тъй като системата не позволява всеки да има персонален микрофон, народните представители импровизирано се изправяха и говориха през естраден микрофон от банките си. И всичко това придружено от подвиквания от страна на опозицията, която остана пред трибуната.

Първа точка, която се гледа в момента, е отмяната на дерогацията за руски нефт от 1 март.

"Възраждане" продължава с бойкота в парламента

„Възраждане“ продължава с бойкота в парламента

Депутатите от партията блокират достъка до парламентарната трибуна

Импровизацията, приложена от управляващите, успя да сработи, но доведе до разгорещяване на страстите, тъй като се стигна до физически сблъсък между представителите на „Възраждане“ и ДПС зад подходите към трибуната, които също така представляват и странични входове на пленарната зала в Партийния дом. В екцесиите се намесиха и остриетата на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, а само квесторите на парламента предотвратиха това да се стигне до по-сериозни удари.

Интересен детайл бе, че сблъсъкът започна, когато депутати от партията на Костадинов направиха опит да изключат тонколоните за звука от пленарна зала, което доведе до реакцията на Цонев и Пеевски.

За разлика от друг път, когато дава почивка и при първото по-сериозно спречкване и то вербално такова, председателят на НС Желязков невъзмутимо остави Делян Добрев и Хамид Хамид да изчетат доклади, свързани с приемания законопроект.

„Знаехте какво ще се случи. Призовавам ви да прекратите заседанието“, обърна се към Желязков Петър Петров от „Възраждане“.

През цялото време на сблъсъците лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стоя невъзмутимо на депутатската си банка, а колегите му от ПП/ДБ пък масово започнаха да снимат с телефоните си случващото.

Също така – в блокажа, или поне опитът за такъв, не се включиха от БСП, които не бяха в залата. От тях се включи единствено Кристиян Вигенин, който поиска почивка от името на парламентарната си група, но такава му бе отказана от председателя Желязков. „Както виждам, групата ви не е в залата, на Вас ви разрешавам почивка“, отряза желанията на соцдепутата той.

По „бързата писта“ пусна парламентарния шеф гласуването на закона за дерогацията, след като нямаше желаещи да го разискват, като в крайна сметка той бе приет само с гласове „за“ – 144, от страна на управляващите от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, тъй като опозицията не гласува.

„Депутатът от ДПС Марио Спасов заплаши, че в Плевен ще ме убие. Заплаши ме лично. Виждам, че има и съучастници“, оплака се депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов.

От престъпления от общ характер няма депутатски имунитет, отвърна Росен Желязков, на което ме отговорено: „Като ме заколят, тогава.“

Беше подминато и предложението на Петър Петров от „Възраждане“ заседанието да се прекрати, а депутатите продължават работата си – „Възраждане“ са обградили трибуната и стоят прави, останалите депутати наблюдават пърформанса им.

В последствие дневният ред, отново без оглед на ексцесиите, премина скоростно на гласуване на решението за закупуване на нови два реактора за АЕЦ „Козлодуй“ от САЩ от типа AP-1000. Този законопроект, пак без обсъждания, бе гласуван единодушно от управляващите с 143 гласа „за“ и само 1 „против“, като опозицията, заета да блокира трибуната, не гласува. В спешен порядък управляващите преминаха и през приемането на проекторешения за промени в състава на парламентарни комисии.

Костадинов се възмути от случващото се в НС и държавата

Костадинов се възмути от случващото се в НС и държавата

Според него това е престъпно поведение от престъпната сглобка