Николай Денков получи вторият проучвателен мандат от президент Румен Радев. Според държавния глава не било целесъобразно да му връчи мандата, но но Конституцията го задължавала. Според Радев този мандат бил вече дискредитиран.

Без разговор на четири очи и с много малко встъпителни думи, Радев връчи мандата на Николай Денков и напусна залата.

Президентът изрази личното си уважение към Николай Денков и разбирането си към деликатността на ситуацията, в която се намира.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да пазя българската държавност, сподели Румен Радев. Именно заради това смятал, че е нецелесъобразно да му връчи мандата и да даде съдбините на страната на лидерите на ПП, заради намерението за чистка в службите и дискредитирането на европейски лидери.

Радев призова и Денков, за да запази достойнството си, да преосмисли дали да оползотвори втория мандат.

Николай Денков, запазвайки спокойствие, обаче изтъкна колко важно е да има редовно правителство. Всички са единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да реши проблемите на хората, но и от стабилен парламент. Денков открои, че е най-спешната задача е бюджетът, за което е важно парламентът да продължи да работи.

Освен това трябва да се приемат важни закони за войната по пътищата и конституционни промени за съдебната реформа.

Затова в следващите дни Денков ще води разговори с всички формации. Знаете, че държа на думата си, отсече Денков, който увери и че съзнава, че задачата е трудна, деликатна, но не е невъзможна.

Румен Радев изрази надежда, че академикът осъзнава отговорността. Зная, но никога не съм се плашил от трудностите, отговори номинираният за премиер.