След като от парламентарната група на ПП-ДБ напуснаха „взривени“ и обидени президентската институция, в която се провеждат консултациите за служебното правителство, думата веднага взеха от досегашните им партньори в сглобката – ГЕРБ-СДС. Заместник-председателят на ГЕРБ и депутат Томислав Дончев заяви, че няма политически фигури на ГЕРБ в служебния кабинет „Главчев“. Дончев даде да се разбере, че ще направи политически коментар на Кирил Петков и ПП-ДБ малко, след като приключи процедурата по назначаване на служебно правителство.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов видя „балансиран служебен кабинет“ със служебни министри, които са добре балансирани между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. За него е изненада реакцията на ПП-ДБ, тъй като имат няколко министри в служебното правителство.

Костадинов видя нова „Тройна коалиция“, която в момента се състава за след предсрочните парламентарни избори. „Възраждане“ няма да имат доверие на служебното правителство.

Станишев очаква сглобката да се превърне в Тройна коалиция

Станишев очаква сглобката да се превърне в Тройна коалиция

Очевидно е, че ДПС е третият участник в управлението на държавата

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че служебното правителство е на ПП-ДБ и Христо Иванов. „Кирил Петков може би не е закусвал пица и излезе така възмутен“, изтъкна Йорданов.

ИТН ще търсят конституционно мнозинство в следващия парламент, за да могат да направят поправка на сегашните промени в Конституцията. Иначе от формацията на шоумена Слави Трифонов заявиха, че нямат техен представител в служебното правителство.

Станислав Балабанов от ИТН добави, че предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат максимално честни. Изумително е как човек като Кирил Петков, който ще използва всяка възможност, че изборите ще бъдат купени и манипулирани. На Калин Стоянов му предстои да изнесе административната тежест на изборите, за да бъдат честни, независимо от това какъв натиск му е оказвал Кирил Петков, призова Балабанов.

Калин Стоянов - изборът за МВР шеф и на Димитър Главчев

Калин Стоянов – изборът за МВР шеф и на Димитър Главчев

Заместник на и.ф. главен прокурор става правосъден министър

Депутатите от ГЕРБ и ДПС – Теменужка Петкова и Йордан Цонев. Петкова е притеснена, че в сегашния период на годината се извършват разходи, без да има сигурност, че ще постъпят нови приходи в бюджета. Депутатът от ДПС Йордан Цонев се съгласи с тезата на Петкова и заяви, че Людмила Петкова, кандидат за служебен финансов министър е в течение на финансите и ще успее да върне баланса в парите на държавата.

Президентът Румен Радев също сподели притеснението си за държавни финанси. Той напомни тезата на бившия служебен министър-председател Гълъб Донев, че ако се продължи с популистките политики за финансите, реалният дефицит в бюджета ще е 6.8%. Дефицитът в бюджета от миналата година бе натиснат на 3% дефицит чрез финансови гимнастики и силно натискане на дефицита чрез изпразване с игра с ДДС, игра с парите за общините и още много други неща, посочи президентът. Радев призова Главчев и в частност финансовото министерство да направи щателен анализ за финансите държавата и да обяви за какво става въпрос. Има опасност дефицитът и инфлацията да избият нагоре още през настоящата година, предупреди Румен Радев.

Радев е притеснен, че парламентът е влязъл в режим анкетна комисия и контраанкетна комисия и ако продължава така – щяла да се понижи избирателната активност. Служебното правителство трябва да получава политическо ръководство, което няма откъде да дойде освен от парламента, но с конструктивни тези, предложения и инициативи, подчерта държавният глава.