Депутатите успяха да се скарат още на първа точка от гласуването на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Преди това при прегласуване депутатите приеха предложението на ДПС за добавка към пенсиите от 120 лв. до края на годината. Това наложи свикването на извънреден Председателски съвет, а решението за увеличаване на разходите на ДОО с 200 млн. лв. обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След като заседанието продължи в пленарна зала се включи и финансовият министър Асен Василев, който предупреди депутатите, че трябва да слушат експертите си, защото не може да се смятат разходи, които ги няма като приходи.

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

След прегласуване на предложение на ДПС

ДПС няма да позволи да се взриви бюджетът, увери Йордан Цонев в защита на предложението на ДПС. Това, което предлагаме го има като приходи не е дългосрочен разход. Той подкачи финансовия министър, като го увери, че в парламента работят експерти и бюджетът се събира от такива, а не от културисти. Грешка е цялото планиране за приходната част и съм готов да го обясня експертно с чувство за отговорност. Добре ли ме разбрахте, обърна се Цонев към служебния финансов министър.

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви от трибуната на Народното събрание, че на годежа на ГЕРБ и ДПС, кумове са БСП. Припомняме, предложението на ДПС за 120 лв. бе гласувано от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Той се обърна към българските пенсионери: „Уважаеми пенсионери, които гледате този цирк, най-вероятно ще получите 120 лева, но за сметка на това вашите деца, внуци и всички останали ще плащат дълга, който ще бъде увеличен на България чрез дефицита. Това ще стане и децата ще бягат от България, докато се увеличава цената на дефицита„, категоричен бе Каримански по повод дебатите за приемане на бюджета на ДОО на второ четене.

Асен Василев с опит да успокои парламентарните страсти по бюджета

Асен Василев с опит да успокои парламентарните страсти по бюджета

Иска парламентарните групи да да слушат експертите си

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че няма как да бъде спряна колата, която е готова да се блъсне в стената, а трябвало по-миналата седмица да се организират разговори между парламентарните групи. Този парламент, който е провален поради причини, които стават ясни, много трудно ще направи актуализация на бюджета, смята Биков, а и подчерта, че няма как да очакват подкрепа от ГЕРБ тези, които ги наричат мафиотска структура. Тепърва ще го видите, каза Биков.

БСП също не закъсня да отговори на обвинението за пакетно гласуване с ГЕРБ и ДПС. Явор Божанков определи като непонятни емоциите в парламента. Трябва да дадем ясен отговор на хората какво направихме, за да увеличим средствата им, настоя Божанков.

БСП ще подкрепи всяко предложение, което ще донесе повече средства на пенсионерите, увери и Георги Свиленски и обвини Мая Манолова, че иска да се качи, но късно, в тази каручка. „Пропуснахте го този шанс и спрете да преписвате „Визия на България“, призова Свиленски.

Според лидера на ИБГНИ Мая Манолова с тези гласувания се взривява бюджета и реално се пречи на увеличението на пенсиите. Безразборното гласуване на БСП за всички предложения прави това невъзможно, посочи Манолова. По думите ѝ били приети взаимоизключващи се предложения. Как се изпълнява бюджет с разлики 45 млн. лв.

Както Манолова, така и Мартин Димитров предложиха отлагане на гласуването и прекратяване на заседанието, но предложенията не бяха приети.

Тошко Йорданов ИТН и Мария Капон от ИБГНИ поискаха прекратяване на пленарното заседание. Последваха възгласи от трибуната на Народното събрание „Сгодихте се“ във връзка с твърденията на Мария Капон, че има нова коалиция – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Законотворците гласуваха с 89 гласа „За“, 109 гласа „против“ от ГЕРБ, БСП и ДПС и 18 „въздържали се“.