Подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви президентът Румен Радев по време на специално изявление пред медиите.

Президентът припомни, че е върнал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор заради процедурата.

Изборът на обвинител номер едно трябва да създава доверие, а не съмнения, посочи още държавният глава и констатира, че повторното гласуване не върнало доверието на обществото.

За Радев обществото е чувствително към процедурата за избор на главен прокурор. Той постави въпроса за отчетността на главния прокурор, която приключвала с неговия избор.

Иван Гешев наясно, че прокуратурата трябва да бъде по-активна

Обновена

Иван Гешев наясно, че прокуратурата трябва да бъде по-активна

Той не знае какви промени в Конституцията предлага президентът

България ще просперира, когато започне да спазва законите, категоричен бе Румен Радев.Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, подчерта държавният глава. Хората искали възмездие за КТБ, за апартамент гейт, за мобилните инсенератори.

Президентът обяви и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията за отчетността на главния прокурор. От реформите в съдебната система зависел просперитета на нацията, по мнението му.

Върховенството на закона е гаранция за демокрацията, аргументира подписа си Радев и изтъкна, че няма да допусне президентът да гази закона, както и че нямало да се поддаде на тези призиви. Именно затова днес подписал указа за назначаването на Гешев за главен прокурор.

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

Четирима магистрати бяха против

А за разговорите, които инициира обясни: „Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратура и в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции.“

Темата била трудна или както я определи – „непокътната от 30 години“. Нейната обществена значимост е особено актуална днес, категоричен бе държавният глава. Той ще покани за разговор научната общност, политици, експерти. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост и пречупване на корупцията, изтъкна президентът Румен Радев.

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия, подчерта той. България ще стане нормална европейска държава, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението на институциите, смята президентът.

За делото КТБ, по което прокурор е именно Иван Гешев, Радев иска не селективно посочване на виновни, а всички, които са довели до фалита на банката. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост, категоричен бе държавният глава.

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор

Обновена

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор

Ще реша в обозрим срок, изтъкна той

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. се състоя изслушването на кандидата за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 „за“ и четири „против“. На 7 ноември президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това отново бе направено със специално изявление в президентството.

На 14 ноември се състоя повторното гласуване във ВСС на избора на Иван Гешев, което завърши със същия резултат „за“ и „против“.

Преди стартирането на самата процедура за избор на главен прокурор държавният глава проведе серия от срещи с представители на съдебната система.

Гешев: Нещо не е наред, ако ме харесват като главен прокурор

Гешев: Нещо не е наред, ако ме харесват като главен прокурор

Той е категоричен, че всеки има право да изразява гражданската си позиция