Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет. С поредица от въпроси президентът Румен Радев се обърна към коалицията ГЕРБ-СДС, които влязоха по ред първи на консултациите в президентската институция.

По думите на държавния глава усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление.

Започват консултациите за ново правителство при президента

Започват консултациите за ново правителство при президента

Радев ще проведе срещи с партиите в НС преди да връчи мандат

В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуска и отговорността тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете на следващото правителство, посочи Радев.

За това са необходими оперативни и отговорни действия и от НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивост, настоя държавният глава.

Георги Каракасимеонов:  "Има такъв народ" ще направят опит за правителство

Георги Каракасимеонов: „Има такъв народ“ ще направят опит за правителство

В противен случай – бързи предсрочни избори

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че се явяват тук с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства и, осъзнавайки отговорността, от ГЕРБ непосредствено след изборите са уведомили хората, че са готови да излъчат състав на МС, който много бързо може да се заеме с ежедневната си дейност.

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

Тя очаква в новото НС да има не само демонстрация на сила, защото било очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция. ГЕРБ са готови с предложение за състав на МС и след консултациите с политическите партии очакват мандата, но управляващи в оставка очаквали първо поздравления от държавния глава. ГЕРБ са готови за опозиция, за управление и за служебно правителство. „Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от кабинет. Готови сме за предсрочни парламентарни избори“, категорична бе Атанасова.

Тя обаче настоя за баланс в отношенията и очаква патосът, който владее НС в първите дни, да отмине и всички заедно да бъдат по-прагматични и да вземат решения с мисъл за държавата.

Захариева не очаква ИТН да имат нужда от техните гласове

Захариева не очаква ИТН да имат нужда от техните гласове

Не може да очакват 840 000 избиратели да стоят кротко и да гледат как ги зачеркват

Президентът Румен Радев призова всички парламентарни групи да работят изцяло в рамките на своята отговорност, без да бягат от нея, но и да не я и превишават. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, за които се търсят решения във възможно най-кратък срок и да имаме действащо, редовно и отговорно с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност, това е моята отговорност по Конституция, категоричен бе държавният глава.