Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на връх Шипка да отбележим нашия Национален празник.

С тези думи се обърна президентът Румен Радев към журналистите на път към манастира „Рождество Христово“ в град Шипка по случай Националния празник на България 3 март.

С ирония президентът констатира, че България е дала огромен принос към световната медицина – успяла е да изолира два различни щама на коронавируса. Според него се оказало, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказал много опасен и мероприятията са били отменени.

Отменят ритуала на Шипка заради коронавируса

Обновена

Отменят ритуала на Шипка заради коронавируса

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен

Държавният глава се надява със същото настървение управляващите да мислят за здравето на българите, и тогава и пенсиите, и условията на живот, и заплатите ще бъдат различни. „Не да събираме пари за „Българската Коледа“.

„Честит празник на всички българи, където и да са, които носят България и силния свободолюбив български дух в сърцата си“, каза президентът Румен Радев.

След това президентът се качи на връх Шипка, за да поднесе цветя пред Паметника на свободата.

Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим.

Това каза Радев миг преди да поднесе цветя на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3 март.

Преди 142 години България възкръсна след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди войни от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом, каза държавният глава и призова за дълбок поклон пред паметта на всички, които са положили костите си за България

„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет, но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го пазим, да го пазим и в бъдните години“, призова президентът Румен Радев.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха 3 март, правят го и днес. Много манипулароти се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поръжения, защото хиляди достойни българи като вас днес, отстояваха историческата памет с разум, със сърцата си, със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „Опълченците на историческата памет“. И това сте всички вие, скъпи сънародници, към вас е моята благодарност. Вечна памет за героите, да живее България“, завърши държавният глава.

За дипломация, мъдрост и съзидателност призова Борисов на националния празник

За дипломация, мъдрост и съзидателност призова Борисов на националния празник

Нищо от миналото не е забравено, да работим, за да не го повторим