13-1

Без сценарий,съдържателно честваха Трети март в Несебър

На 27 февруари, по случай Трети март, Общинските организации Русофили и на СОСЗР в гр.Несебър, организираха тържество по случай този най-голям български празник – Освобождението ни от турско робство. Освен членове на двете сдружения и граждани, присъстваха общинския съветник Сотир Наумов, Агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, иеромонах Серги от манастира „Св.Георги Победоносец” и книгоиздателите семейство Божич от гр.Бургас.

2Четири руски и български ученици от ПГ по туризъм „Иван Вазов” в Слънчев бряг, облечени в национални носии, рецитираха стихотворения, посветени на Освобождението ни от османско иго. След тях Дарина Ганчева от СУ „Любен Каравелов” Несебър прочете стихотворението на Иван Тургенев „Крикет в Уиндзор”.

Информация за хода на военните действие беше подготвил доктора по филология Стоян Стоянов, член на Съюза на писателите и директор на ОУ „Васил Левски” в с.Тънково.

1-1За ролята и мястото на Руската православна църква в Освободителната война разказа председателя на УС на СОСЗР.  Беше  отбелязано, че още в навечерието на войната в манастирите и православните храмове започва обучение на монахини, монаси и послушници да работят в лазаретите, болниците и на бойното поле за спасяване на ранените и заболелите. Те слагат основите на Червения кръст. РПЦ провежда благотворителни акции и  набира стотици хиляди рубли и материални помощ за войската. Предоставят се помещения към храмовете за разполагане на болнични легла.

Оксана Золотих сподели част от семейната си история. Нейният пра-прадядо е участник в тази война. Завръщайки се жив и здрав, той носи със себе си „трофей” – туркиня от България, за която се жени. Интересно съвпадение е и, че майката на Оксана е родена на 3 март, а самата Оксана със съпруга си приемат за втора Родина България. От две години те живеят в с.Равда.

Руският бард Александър Кузнецов рецитира свое стихотворение посветено на този празник.

Главният редактор на в-к „Слънчев бряг”Максим Момчилов напомни за ролята на майор М.Л.Калантаевский, който с отряда си разбива турския башибозук, отдал се на мародерства в края на войната из несебърските и поморийски селища. Изказа съжаление, че все още нямаме поне паметна плоча, която да ни напомня за този герой.

Агатополски епископ Иеротей  разказа за участието на българските свещеници във войната и помоща, оказвана от РПЦ за издигане на православни храмове в освободена България – манастира „Св.Спас” на Бакаджика, храм-паметника „Рождество Христово” в Шипка и др.

Имаше и музикално участие. Панайот Катрафилов изпълни на пиано обичаните от всички българи „Стани, стани юнак балкански” и „Вятър ечи”. Присъстващите запяха заедно с него.

Още час след края на тържеството много от хората останаха в залата.  Продължиха разговорите за т.н. „присъствие” на османците по нашите земи, съпроводено с десетки и стотици  хиляди жертви, с насилствено помохамеданчване на българското население.

Миналото не се забравя!

Христо Николов
Председател на
УС на Общинска организация РУСОФИЛИ-Несебър

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *