Внезапният порив на г-жа Мария Габриел да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в ЮАР.

Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор, квотата на партията на Габриел (ГЕРБ/СДС) го преизбра с мнозинство и единодушие, изтъкна Радев.

Когато преди 3 години поисках оставката на Иван Гешев, партията на Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него, допълни държавният глава.

„Когато преди 2 години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Гешев, квотата на партията на Габриел го спаси отново единодушно.“

Крум Зарков ще занимае ВСС с поведението на Гешев

Обновена

Крум Зарков ще занимае ВСС с поведението на Гешев

Правосъдният министър не успя да откаже надзирателите от намеренията им за протест

Дали заявката на Мария Габриел е плод на закъсняло с 3 години просветление на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад нея, пита Радев?

Според Радев обществото е загубило 3 години, в които множеството сигнали за мащабни злоупотреби, внесени от служебните му правителства в прокуратурата, прашасват.

Чувството за справедливост е смазано, корупцията е неразкрита, а политическият процес е заприщен, разочарован е президентът.

Той се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения.

По думите на президента Радев, когато ГЕРБ/СДС внесе състава на кабинета, ще стане ясно дали тази идея за отстраняването на главния прокурор ще бъде успешна формула за съставяне на редовно правителство.

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Но да има реална промяна