Шестима членове на прокурорската колегия на ВСС са внесли писмено предложение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Предложението им е публикувано на сайта на ВСС с днешна дата. Под него са се подписали членовете на ВСС Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, като прилагат и позицията на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и шеф на НСлС.

На база случилото се през последните две седмици – от 1 май, денят на инцидента с автомобила на главния прокурор по пътя София – Самоков и свидетелствата на Борислав Сарафов, прокурорите предлагат да се открие процедура във ВСС, която да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев на основа „тежко нарушение на служебните задължения“, член 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България. Също така и „да предложи на президента на Република България предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Стоименов Гешев от длъжността главен прокурор.“

Тежкото нарушение на служебните задължения“ прокурорите виждат в пряката намеса на главния прокурор по случая с разследването на инцидента – а именно изпращането на израелския експерт.

Прокурорите изрично изброяват:

– главният прокурор не разполага с правомощия да дава такива преки устни указания на органите на досъдебното производство, на практика той, като административен ръководител, няма правомощия по НПК да осъществява ръководство и надзор над досъдебното производство и така осъществява недопустима и незаконна намеса в разследването;

– тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор по чл. 126 ал. 2 от Конституцията, тя няма характер на методически указания, а е несъвместима и с разпоредбите на чл. 138 ал. 1 от 3CB;

– в конкретното досъдебно производство Иван Гешев, независимо от заеманата длъжност „главен прокурор“ има процесуалното качество на пострадал, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел;

– по пряко устно разпореждане на главния прокурор, на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, в нарушение на чл. 198 HПK. Нещо повече, видно от изявленията на г-н Гешев пред БНР, самият той явно е получил такава информация от т. нар. „израелски експерт“, въпреки че по делото е пострадало лице с права, регламентирани в чл. 75 HПK.

„Чуждият гражданин е представен на следователите, които извършват огледа и на директора на службата като „израелски експерт no контратероризъм“, доведен по разпореждане на г-н Иван Гешев. Не им е предоставена информация за него (самоличност, заемана длъжност, опит и т.н.). Той не е държавен служител, нито е ангажиран с разследването по някакъв законен способ, няма и каквото и да е процесуално качество. Държавата Израел няма отношение към посещението му у нас. Въпреки това, по пряко разпореждане и преки устни указания на главния прокурор Иван Гешев, лицето, представено на разследващите органи като „израелски експерт“, е допуснато на самото местопроизшествие, за да огледа непосредствено мястото на взрива.“ Прокурорите са чули и изявлението на Иван Гешев от 7-ми май 2023 г. пред БНР, когато той заявява, че израелският експерт има „богато минало“ и че Гешев се доверява повече на мнението на този човек, отколкото на българския министър на вътрешните работи.

Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение, пишат в заключение членовете на прокурорската колегия на ВСС.

Прокуратурата спусна завеса пред разследването на инцидента с Гешев

Прокуратурата спусна завеса пред разследването на инцидента с Гешев

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента

Припомняме, внезапен обрат имаше вчера и в Народното събрание, когато кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел изведе като основен приоритет на правителството, което ще се опита да състави, оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Това, което ще направи министърът на правосъдието в редовно правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт“, заяви Габриел – това е първият път, в който представител на ГЕРБ се дистанцира от главния прокурор. Последваха уверенията и на представители на ДПС и лично на председателя на Движението Мустафа Карадайъ, който заяви: „Идеята за внасяне във ВСС за отстраняването му е добра, тъй като има създадено напрежение и това напрежение трябва да бъде преодоляно по един или друг начин.“

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Президентът се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения

Този обрат дойде след изненадващата позиция на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, шеф и на НСлС, който в позиция до БТА направи изявлението, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, в който е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда. На следващия ден Сарафов каза: „Може би е назрял моментът да му кажа лично (на главния прокурор Иван Гешев, бел.ред.), че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“, поясни той.

Крум Зарков ще занимае ВСС с поведението на Гешев

Обновена

Крум Зарков ще занимае ВСС с поведението на Гешев

Правосъдният министър не успя да откаже надзирателите от намеренията им за протест

Припомняме, че през последните две години Висшият съдебен съвет се занимава с две искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Първото такова бе внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, а второто от правосъдния министър Надежда Йорданова, правителството на Кирил Петков.

Първото предложение, внесено от Янаки Стоилов, ВСС го отхвърли за разглеждане, но казусът бе върнат във ВСС от Върховния административен съд. Това обаче се случи едва след решението на Конституционния съд, който постанови, че министър на правосъдието има правото да иска оставката на главния прокурор.

В предложението за предсрочно освобождаване на министър Надежда Йорданова бяха изброени като обосновка девет случая. Първоначално ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях – казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев„, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“Надежда Йорданова успя да обжалва решението на ВСС пред ВАС.

На 7 юли 2022 кадровиците във ВСС разгледаха и двете искания за отстраняването на Гешев и след 13-часови дебати ги отхвърлиха с 16 гласа „против“ и два гласа „за“. Главният прокурор Иван Гешев не участва в гласуването.

Гешев обеща луксозно издание на "Под игото" на кадровиците за края на мандата им

Гешев обеща луксозно издание на „Под игото“ на кадровиците за края на мандата им

Главният прокурор обвини и президента Радев, че не иска работеща прокуратура