655-402-shestvie

ПРОТЕСТИ-2020

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

     

 

 

  Ключови думи:  „Капитал“  идва от caput, на латински глава, не – от мускули. „Компания“ идва от companio, на латински ядем заедно хляба, а сега – крадем заедно пари. „Политика“ идва от polis, на гръцки – град. Съответно, politika означава „работа за града, за държавата“. Според Аристотел в книгата му „Политика“ така се става демофил – приятел на народа.

Митология и съвременност

Дискордия – древноримска богиня на раздора и съперничеството.

Ерида – древногръцка богиния на раздора и съперничеството, .

Дискордио Радев съвременен български „бог“ на раздора и съперничеството – той подхвърли златна ябълка, откъсната от градината на кой (?), с надпис  „За най-мафиотския“. Това стана Casus reclamantibus – повод за протест, поведен с вдигнат юмрук тип „Venceremos“ и призив „вън мутрите“ от управлението и прокуратурата на държавата.  Учудвам се защо протестиращите не искат оставката на Президента.

Все пак, в отворената „Кутия на Дискордио“ остана Елпис – древногръцки дух на надеждата.  (За гърците надеждата е повече продължение на страданието – след векове Фридрих Ницше ще потвърди това).        

       Беспокои ме участниците в този възхитително младолик, образован и мирен протест да не станат пак наивни Дон Кихотовци, като тези от есента на 1989-та и зимата на 1997-ма. Иска ми се да вярвам, че нови симеончовци и червени внуци няма между тях.   

Тъжно, много тъжно

Брутално полицейско пребиване в центъра на София на Евгени Марчев, Димитър Педев, Живко Джармянов, Цвета и Антон Николов – млади и образовани участници в протестите за оставка на Премиера и Прокурора.

Каква ирония: Евгени е студент по право в Хага, Димитър е режисьор в БНТ, Живко има агенция за прогнози на човешкото здраве. Правото, медиите и здравето са пребити в България. „Имах шанса да бъда убит“, изречено от Евгени Марчев, е тъжно, много тъжно.

Въпрос

Какво – от национална и геополитическа перспектива – ще се случи, ако Премиерът подаде оставка и Президентът направи второто си служебно правителство?

Айсберги на демокрацията

Оставка на Премиера и Прокурора? – жалко, от Аристотел се знае, че Magna frater dixit (Големият брат каза) означава, че дискусията е приключена. Така, в айсбергите на демокрацията титанично се сблъскват много човешки и национални съдби.

Маски на демокрацията

Ако  световно известният еколокол Michael Shellenberger е прав („Апокалипсис никога: защо екологичният алармизъм вреди на всички ни“ Apocalypse Never: Why Environmental Alarmists Hurts Us All), означава, че маските на еколозите-алармисти падат. Кой и кога ще махне маските на Big Money – Big Pharma, Big Tobacco, СЗО, Сорос, Гейтс, дълбоката държава (the deep state)?    Кой и кога ще разсече  Гордиев възел, сплетен от алчност, агресия и аномия – трите А на олигархичната демокрация? А fortiori (с голямо основание) това не е нито Дискордио, нито БСП, но това е тавтология – повтарям се.

„Тъй върви светът! Лъжа и пари на тая земя царува!“ (перифраза, Христо Ботев, „Борба“). 1944 – 1989: борба между партизански отряди. 1989 – 2020: борба между олигархични кръгове.

        Още сме много долу в пирамидата на Ейбрахам Маслоу и ще реагираме ефективно, като общество, едва когато ни отнемат и хляба – писа тези дни (племенникът ми) Стоян Чалдъков – бизнес анализатор, член на екипа на Microsoft Bulgaria.

Почти политици,

почти демокрация,

почти икономика,

почти медии,

почти протести,

почти евросолидарност,

почти хабилитирани,

почти Наука,

почти Образование,

почти Култура –

НОКаут на почти държавата.

      Все пак, надявам се, вярвам, че Las dos Españas (Antonio Machado) няма да стане Las dos Bulgarias.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *