След повече от две години преговори и пандемия евролидерите договориха плановете за разходите през следващите седем години.

Многогодишната финансова рамка (2021-2027) ще бъде 1,074 трилиона евро и към нея ще бъде прикрепен фонд за възстановяване на ЕС от пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро. Според плана за първи път в историята на Общността държавите ще вземат общ заем от финансовите пазари.

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Кои са печелившите и загубилите

Но кой какво взема и при какви условия? „Политико“ представя разбивка на основните средства.

Възстановяване от кризата

Повечето от средствата от фонда за възстановяване от коронавируса – 312,5 милиарда евро в грантове (безвъзмездна помощ) и 360 милиарда евро в заеми – ще бъдат похарчени чрез новия Механизъм за възстановяване и устойчивост (Recovery and Resilience Facility – RRF). Те ще помогнат на държавите да прокарат икономиките си през кризата. Грантовете са свързани с националните планове за възстановяване, което означава, че са обвързани с икономически реформи: държавите ще получават плащанията на базата на техния напредък в постигането на определени цели. Под натиск да спасят еврото, лидерите се отказаха от идеята за Инструмент за подкрепа за платежоспособността от 26 милиарда евро, който трябваше да подпомогне компаниите при опасност от фалит заради кризата.

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Според Декетелеер Европейският парламент трябва да отхвърли споразумението

Земеделие

Бюджетът за Общата селскостопанска политика е в размер на 336,4 милиарда евро, което включва 258,6 милиарда евро за първи стълб (от които предимно преки плащания за фермерите) и 77,9 милиарда евро за политика за развитие на селските райони, чието финансиране е за зелени и социални схеми. Това е съкращение с 46 милиарда евро от бюджета за 2014-2020 г. Новото споразумение също включва 7,5 милиарда евро в грантове от фонда за възстановяване за развитие на селските райони, което трябва да помогне на фермерите да изпълнят климатичните амбиции на Общността. Тази цифра беше орязана наполовина по време на финалната фаза на преговорите, но може би като подарък, за да се смекчи ударът, евролидерите се съгласиха да се отпуснат до 5,4 милиарда евро като подарък на 15 държави от бюджета за развитие на селскостопанските райони. Франция ще получи най-голям дял, докато Германия, Италия и Испания са следващите най-големи бенефициенти.

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с лошите новини е дълъг

Кохезия

Кохезионният фонд, който има за цел да подпомогне по-бедните региони в Европа и в даден момент да изравни стандарта на живот, е на ниво 330 милиарда евро. Също са добавени още 47,5 милиарда евро по новата програма ReactEU, която е от механизма за възстановяване. През последните две години държавите от Южна и Югоизточна Европа се бориха здраво за увеличаване на парите за кохезия, заложени в оригиналното предложение на Европейската комисия, което е 330,6 милиарда евро – съкращение от 10% спрямо настоящата Многогодишна финансова рамка.

Крайнодесните в Европа определиха сделката на евролидерите като "лудост"

Крайнодесните в Европа определиха сделката на евролидерите като „лудост“

390 милиарда евро подарък за Южна Европа

Климат

Лидерите се съгласиха 30% от целия бюджетен пакет да са за постигане на климатични цели, което е победа за екоактивисти. Те също се съгласиха да създадат нов Механизъм за справедлив преход (Just Transition Fund), който ще помогне на регионите с голямо замърсяване да финансират промяна към по-чисти индустрии. Но ще получи 17,5 милиарда евро общо от финалната сделка, след като предложената добавка от фонда за възстановяване бе значително намалена. Полша ще получи достъп само до 50% от предназначените за страната пари от Механизма за справедлив преход, докато не се ангажира да изпълни целта на ЕС за въглеродно неутрален континент до 2050 г., но това все пак е победа в сравнение с по-ранна версия на текста.

Няколко минути не стигнаха на евролидерите да подобрят рекорда за най-продължителна среща

Няколко минути не стигнаха на евролидерите да подобрят рекорда за най-продължителна среща

Рекордът от Ница щеше да бъде подобрен, ако срещата на върха бе продължила до 06,05 часа тази сутрин

Здраве

На здравни организации им беше обещана програма към бюджета, която ще „промени играта“ на фона на пандемията от коронавируса, но в крайна сметка те със сигурност са разочаровани. Новата здравна програма ще получи 1,7 милиарда евро. Това е предложението на Комисията преди здравната криза, но е малка капка в океана в сравнение с финансирането за земеделие и регионално развитие. В края на преговорите евролидерите отхвърлиха плановете да се прибавят близо 8 милиарда евро за здраве от фонда за възстановяване на ЕС. RescEU, отделна програма за закупуване на медицинска техника и консумативи, ще получи общо 3 милиарда евро.

Изследвания и иновации

Програмата „Хоризонт Европа“ ще получи 80,9 милиарда евро (75,9 милиарда евро от Многогодишната финансова рамка и 5 милиарда евро от фонда за възстановяване). Това е с 16,2 милиарда евро повече от предишния бюджетен период, ако се сложи настрана отпуснатото за британски изследвания. Но този сектор отчита голяма загуба по време на преговорите, след като Комисията излезе с голямо предложение като част от усилията й да пренасочи бюджетните приоритети от традиционните програми.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

Цифровизация

Програмата „Цифрова Европа“ за финансиране на суперкомпютри, изкуствен интелект и киберсигурност ще получи 6,8 милиарда евро, което е голямо увеличение в сравнение със 183 милиона евро за цифровизация при настоящия фискален период. Но това не е достатъчно за европейската технологична индустрия, която през последните седмици настояваше за по-голям бюджет, за да се конкурира с Китай и САЩ. Комисията първоначално предложи 8,2 милиарда евро.

Инфраструктура

Транспортната инфраструктура ще бъде финансирана с 11,4 милиарда евро (плюс 10 милиарда евро от регионалните фондове), включително 1,4 милиарда евро за железопътен транспорт, което означава по-малко спрямо последния бюджетен период. 5,2 милиарда евро ще отидат за енергийна инфраструктура, 1,8 милиарда евро за цифрова инфраструктура и 13,2 милиарда за космическата програма на ЕС – всички тези програми са с малко увеличение от предишния седемгодишен бюджет.

Развитие и миграция

Инструментът за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество ще получи 70,8 милиарда евро от бюджета на ЕС. Блокът похарчи 71,8 милиарда евро по програми за съседство и развитие по време на този бюджетен период. В новия бюджет са предвидени повече средства за програми за миграция и управление на границите, но по-малко от поисканото от Комисията. В сделката е заложено 22,7 милиарда евро, а Комисията поиска 30,8 милиарда евро.

Данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии

Плановете предвиждат нови постъпления към евробюджета, но само едно нещо е конкретно: от 1 януари да се налага данък върху пластмасови отпадъци, които не могат да се рециклират. Предложенията за данъци върху цифровите дружества и въглеродните емисии трябва да бъдат представени в началото на 2021 г. с цел влизането им в сила до 2023 г., както и допълнителни бъдещи предложения за колективни постъпления от Системата за търговия с квоти за емисии на парникови газове в бюджета на ЕС, въпреки че Полша се противопостави. Това може да обхване авиацията и морския сектор. Лидерите обещаха да работят върху разработването и на други данъци, включително и данък върху финансовите сделки.

Върховенство на закона

Предложението да се свърже финансирането на ЕС с върховенството на закона бе една от най-спорните точки на преговорите, след като Унгария и Полша категорично се противопоставиха на силна връзка. Във финалното споразумение е премахнато предложение от по-рано. Ще бъде въведен режим за защита на бюджета и на Next Generation EU, се казва в документа, като е възможно приемане на санкции с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. Европейският съвет при необходимост ще обсъди, ако възникне такъв казус. И двете страни обявиха победа, което означава, че битката ще продължи.

Отстъпки и подаръци

Финалното споразумение включва годишни отстъпки, свързани с вноските в бюджета. Такива отстъпки получават пет държави: Германия (3,671 милиарда евро на година), Холандия (1,921 милиарда евро на година), Швеция (1,069 милиарда евро на година), Австрия (565 милиона евро на година) и Дания (377 милиона евро на година). Също включва редица подаръци за различни държави, включително 200 милиона евро за България и Белгия и 1,6 милиарда евро за Чехия.

Брекзит

Бюджетът включва 5 милиарда евро за специален „резерв за приспосояване“ след Брекзит. Той ще отиде за държави и индустрии, които са най-тежко засегнати. Премиерът на Ирландия Майкъл Мартин е особено доволен от това.