Проверката на двамата служебни министри Христо Алексиев, на транспорта и вицепремиер, и на Иван Шишков, МРРБ, на газовата връзка с Гърция, по която трябва да дойде азерският газ, не откри газ, а строеж. Това стана ясно от думите на Христо Алексиев, който е и ръководител и на кризисния щаб към МС за енергетиката.

Ние газ не открихме, открихме строежи, заяви Христо Алексиев.

По-късно обаче Иван Шишков разясни, че една част от строителните дейности, които са били представени като незавършени, всъщност по време на проверката са установили, че са завършени, а като пример за оставаща работа даде неизмазване на обект и липса на готовност да се въведе в реална експлоатация помощна сграда. От думите му се разбра обаче, че най-важното, което не е изградено до този момент е компютърната връзка с Гърция – няма яснота как тя ще се осъществява.

По думите на Алексиев завършването на газовата връзка с Гърция е един от приоритети пред служебното правителство. Той посочи, че са инспектирани критичните локации по трасето, като допълни, че са подготвени решения за решаване на проблемите.

Според него има един голям проблем, който остава нерешен. „Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада – той няма как да работи, добави Алексиев.

Като втори приоритет той очерта стабилизирането на състоянието на „Булгаргаз“. По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард. „Никой не се е погрижил да се осигурят пари на „Булгаргаз“ да се разпратят доставките – от където и да са те, независимо дали азерски газ или „Газпром“.“, заяви Алексиев. Той добави, че утре се очаква да бъдат обявени резултатите от стабилизирането на обществения доставчик.

По отношение на твърденията на бившият премиер Кирил Петков, че са осигурени 7 танкера с газ, Алексиев бе категоричен, че те не отговарят на истината.

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Щом аз намерих слотове за две седмици, какво им пречи?